Pátek, 19. dubna 2024

Strašit laiky atomem není slušné

Strašit laiky atomem není slušné
Dvěma dopisy ve stejný den jsem byl pozván Sdružením jihočeských matek a Občanskou iniciativou pro ochranu životního prostředí na seminář se zaměřením na problematiku plánované výstavby dočasného skladu použitého paliva v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Protože jsem měl možnost osobně si prohlédnout stejné zařízení v Dukovanech a zúčastnil jsem se i semináře pro zastupitele, který v březnu k této tématice uspořádalo v Týně ČEZ, rozhodl jsem se, že si 26. května poslechnu také argumenty ekologů. Již úvodní slovo šéfky jihočeských matek Dany Kuchtové přineslo přítomným asi padesáti občanům řadu nepřesných informací. Nemohu například přijmout její tvrzení o silném odporu obyvatel vůči výstavbě skladu. Zcela nepravdivě tvrdila, že zastupitelé Týna nad Vltavou již vyslovili souhlas s výstavbou dočasného skladu. Jsem jedním z nich, musel bych o tom něco vědět.
Prohlášení poradce ministra životního prostředí inženýra Stráského, že neexistují bezpečné kontejnery pro uložení vyhořelých článků, a zejména pak doporučení občanům, aby na naplněný kontejner nesahali, pokud chtějí mít děti, mluví samo za sebe.
Ani slovo však nepadlo o vládou schválené aktualizaci Státní energetické politiky. Ani to, že jaderná energetika je dosud jedinou známou a technologicky již dnes zcela zvládnutou variantou udržitelného rozvoje v oblasti získávání elektrické energie. Jsem pro veřejný proces, kde každý, včetně obcí, může vyjádřit své připomínky a dotazy k tomuto záměru. Jsem pro, aby občané průběžně dostávali další informace od odborníků ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Věřím však, že zvítězí zdravý rozum nad ideologií.
AUTOR: František Němec, Týn nad Vltavou
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů