Pátek, 19. dubna 2024

Košičtí hasiči přes osm hodin bojují s ohněm ve spalovně odpadu

Košičtí hasiči přes osm hodin bojují s ohněm ve spalovně odpadu
KOŠICE - Od středečního odpoledne prozatím stále marně bojují víc než dvě desítky hasičů z Košic a okolí s požárem, který z neznámých příčin propukl v obrovském kontejneru na odpadky ve spalovně komunálního odpadu v obci Kokšov-Bakša nedaleko metropole východního Slovenska. Obrovské mraky dýmu jsou vidět daleko od místa požáru, nicméně podle Zoltána Spatze z operačního střediska hasičského a záchranného sboru z Košic při požáru nikdo nebyl zraněn a žádné nebezpečí nehrozí ani obyvatelům okolních obcí.

\"Jistě, ten dým je nepříjemný, ale žádné nebezpečí ani ekologická katastrofa nehrozí,\" uvedl Spatz. Pro ilustraci dodal, že hoří obří kontejner široký 10, dlouhý 30 a hlouboký 22 metrů. \"I když je naplněn odpadem jenom asi z jedné třetiny, hasiči se zatím stále bezvýsledně snaží zlikvidovat oheň, který hoří někde uvnitř,\" konstatoval.

\"Bude to dlouhá noc, zřejmě tady budeme až do čtvrtka,\" poznamenal s tím, že velitel už uvedl do stavu pohotovosti také další hasiče, aby mohli vystřídat lidi, kteří jsou u požáru od začátku.

Spatz upřesnil, že událost hasičům ohlásili zaměstnanci spalovny společnosti Kosit přesně ve 12:29 SELČ. Vzápětí poté na místo vyrazily tři hasičské vozy, ale zakrátko musely na místo další, protože požár dosahoval velkých rozměrů. V současnosti se na likvidaci ohně podílí jedenáct cisteren. Na pomoc přijela také cisterna z nedalekých hutí firmy U.S.Steel Košice s objemem přes 16.000 litrů, což je dvojnásobek kapacity běžných hasičských vozů, jaké mají k dispozici košičtí hasiči. Podle Spatze se teď hasiči mimo jiné soustřeďují na to, aby nebyla poškozena technologie spalovny. \"Zatím je těžké hovořit o škodách, jisté však je, že komunální odpad z Košic se bude muset nějakou dobu vozit někam jinam,\" poznamenal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů