Pátek, 19. dubna 2024

Děti Země zvažují podat žalobu proti cementárně

Děti Země zvažují podat žalobu proti cementárně

Integrované povolení na štramberskou cementárnu může být napadeno žalobou

Ekologické sdružení Děti Země zvažuje, zda proti integrovanému povolení na cementárnu podá začátkem příštího týdne soudní žalobu. Text rozhodnutí, které na podruhé vydal krajský úřad v Ostravě letos v lednu a před dvěma měsíci potvrdilo Ministerstvo životního prostředí, je nyní jejich odborníky a právníky podroben zkoumání. Hlavní důvody pro podání žaloby budou buď procesní, odborné nebo majetkoprávního. Které z nich dostanou přednost, bude zřejmé až za několik dní. Už nyní je ale zřejmé, že cementárna má dva roky zpoždění.

„Od žaloby si slibujeme, že soud prověří, zda podmínky integrovaného povolení jsou v pořádku a zda celý proces proběhl podle zákonů,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Problémem podle nich je, že soudy správní žaloby řeší velmi dlouho. Proto bude nutné určitě navrhnout, aby soud na základě § 73 odst. 2 soudního řádu správního přiznal žalobě odkladný účinek. Jinak by se mohlo stát, že rozhodnutí bude vydáno už na vybudovanou cementárnu.

Částečně nevyjasněnou otázkou je také zajištění konkrétní odpovědnosti za výstavbu cementárnu, za její provoz a její vlivy na okolí, protože v kauze figuruje několik dceřiných firem. Jako investor je uváděna společnost LASSELSBERGER CZ se sídlem ve Štramberku.

Děti Země také čekají na rozhodnutí krajského úřadu o jejich podnětu o přezkoumání územního rozhodnutí, které podle nich bylo vydáno nezákonně. Současně jsou účastníky stavebního řízení, které probíhá na stavebním úřadu ve Štramberku. Stavební povolení lze očekávat asi do dvou měsíců.

Cementárna ve Štramberku s komínem vysokým 110 m za dvě miliardy korun se měla stavět v roce 2002, přičemž má zaměstnat přes sto třicet pracovníků. Maximální roční výroba cementu má být 480 tisíc tun, což je o pětinu méně, než se plánovalo.

Chronologický vývoj přípravy cementárny ve Štramberku (výběr):

a)      16. 10. 2002 = vydání stanoviska MŽP z hlediska vlivů na životní prostředí se 114 podmínkami

b)      16. 12. 2002 = potvrzení stanoviska k zásahu do krajinného rázu krajským úřadem

c)      16. 04. 2003 = vydání povolení ke kácení dřevin rostoucích na území cementárny a v jejím okolí

d)      17. 07. 2003 = vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem ve Štramberku

e)      27. 11. 2003 = zaslání návrhu na zahájení řízení o obnově územního řízení Dětmi Země ke stavebnímu úřadu ve Štramberku, neboť došlo k porušení stavebního zákona a správního řádu

f)       06. 04. 2004 = potvrzení integrovaného povolení Ministerstvem životního prostředí

20. 04. 2004 = zahájení stavebního řízení stavebním úřadem ve Štramberku
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů