Čtvrtek, 28. března 2024

Americké štáty Florida a Nové Mexiko sužujú lesné požiare

Americké štáty Florida a Nové Mexiko sužujú lesné požiare
Rýchlo sa šíriaci lesný požiar si vynútil dočasnú evakuáciu stoviek rodín na severe amerického štátu Florida. Silnejúci živel v štáte Nové Mexiko zas prekonal výkopy, ktoré mu mali zabrániť v ďalšom postupe.

Lesný požiar pri meste Hampton na Floride sa rozrástol v stredu z 1200 na 2000 hektárov. Okolo 500 ľudí, ktorých evakuovali z oblastí blízko požiaru, sa v noci nadnes mohli vrátiť do svojich príbytkov. Dážď stlmil oheň, no neuhasil ho a oheň horí na niektorých miestach ani nie pol kilometra od domov.

Dym z lesného požiaru znižuje viditeľnosť na cestách. Na jednej z diaľnic klesla až na nulu, a tak museli komunikáciu na tri hodiny uzavrieť.

Prírodný živel v novomexickom pohorí Capitan Mountains besnie na ploche takmer 15 hektárov. Plamene sú pod kontrolou na 45 percent. Požiarnici chránia súkromné majetky v oblasti, avšak nebola nariadená evakuácia a žiaden objekt nie je v bezprostrednom ohrození.

Požiar vznikol zapálením porastu bleskom. Zaevidovali ho 15. mája v neprístupnom teréne Lincolnovho národného lesného parku na juhu Nového Mexika.

Ďalší lesný požiar na mexicko-arizonských hraniciach vypálil do stredy poludnia 100 hektárov. Národný pamätník Coronado nachádzajúci sa niekoľko kilometrov od epicentra požiaru však nie je bezprostredne ohrozený. Tento požiar pravdepodobne spôsobil človek. Oblasť je populárnym tranzitným miestom ilegálnych emigrantov.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů