Sobota, 20. dubna 2024

ZELENÍ SI STĚŽUJÍ JANEČKOVI A CHYSTAJÍ DEMONSTRACI PŘED PRIMOU

ZELENÍ SI STĚŽUJÍ JANEČKOVI A CHYSTAJÍ DEMONSTRACI PŘED PRIMOU

Zelení se cítí diskriminováni televizemi. Protestují u ředitele České televize Jiřího Janečka proti jeho rozhodnutí nevysílat natočený pořad Na větvi i proti tomu, že „ČT neinformuje o politickém působení Strany zelených“. Předsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petru Pospíchalovi dnes zelení odeslali stížnost na TV Prima, která se rozhodla nepozvat zelené do předvolební debaty lídrů hlavních kandidujících stran. Debata se koná příští čtvrtek v předvečer voleb a zelení na tu dobu svolávají před TV Prima demonstraci.

Pořad Na větvi, který ČT vyřadila z vysílání na základě Janečkova rozhodnutí, se zabýval ekologickou tématikou ve vztahu k Evropskému parlamentu: účastnili se jej Poslanec Karel Kühnl (US), senátorka Zuzana Roithová (KDU-ČSL), náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný (ČSSD), poslanec Jaromír Kohlíček (KSČM), bývalá náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová (Strana pro otevřenou společnost) a Jakub Patočka (SZ). Podle Ústavu pro ekopolitiku, který byl odborným garantem pořadu, o tom, že se pořad nebude vysílat rozhodla intervence Jany Dědečkové (ODS) přímo u ředitele Janečka kvůli neúčasti zástupce ODS. Ti však byli organizátory debaty opakovaně zváni, ale nedostavili se. „Zřejmě proto, že v ekologické oblasti je ODS proslulá svou nekompetencí,“ píší k tomu zelení v dopise Janečkovi.

Zelení si Janečkovi stěžují také na „soustavnou diskriminaci Strany zelených“, které se podle nich Česká televize dopouští. V dopise se uvádějí čtyři příklady z posledního měsíce, o nichž ČT neinformovala, přestože byla zvána. Jedná se o akci zelených před sídlem ČEZ a.s. proti zneužívání jeho monopolního postavení, o protest proti jezům na Labi před vládou, o Běh třídou politických vězňů s varováním voličů před volbou komunistů a konečně o dopis velvyslanci USA týkající se intervence této velmoci do rozhodnutí české vlády o vývozu radiolokátoru Věra do Čína. „To vše jsou případy, kdy Strana zelených prakticky prokazuje, že svou politikou představuje koncepční alternativu jak vládní politice, tak současné parlamentní opozici. Není ničím zdůvodnitelné, že statisícům Vašich koncesionářů, kteří o volbě Strany zelených dnes uvažují, odpíráte informace o našem politickém působení,“ píše se v dopise zelených Janečkovi.

TV Prima pořádá debatu lídrů sedmi stran, pěti parlamentních plus  ED-SNK a Nezávislých. „Zelení podle analýz a průzkumů patří do této společnosti. Patří do ní také tím, že představují ucelenou politickou alternativu, jak vládě, tak nynější opozici, která má reálnou šanci prorazit. Nejsme namočeni do různých služeb a protislužeb a klientských vazeb, jsme štika v zahnívajícím českém politickém rybníčku a proto z nás mají strach,“ řekl k tomu lídr zelených Jakub Patočka.

Pokus zelených se s Primou dohodnout selhal. Proto se rozhodli podat stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Debata TV Prima se koná ve čtvrtek večer před volbami a zelení před jejím sídlem v tu dobu uspořádají demonstraci. „Oba naši lídři Jana Ulbrychová a Jakub Patočka mají mediální zkušenosti, jsou v debatách obratní a dokáží dobře prezentovat, že náš program je pro voliče zajímavější než to, co nabízí konkurence. Establišment se nás bojí, takže jsme diskriminováni i v jiných médiích, ale televize pracují s veřejným statkem a nemohou si dovolit tímto způsobem naši práci mařit,“ komentoval oba dopisy předseda Strany zelených Jan Beránek.

Kontakt:

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů