Sobota, 27. dubna 2024

Ve znamení ohně, vody a bezpečnosti

Pro odborníky i laickou veřejnost byla jednou z nejzajímavějších akcí bezpečnostních veletrhů tématická akce Ochrana před povodněmi
Ve znamení ohně, vody a bezpečnosti
Letošní 12. mezinárodní veletrh požární techniky PYROS, 3. mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET a INTERPROTEC - mezinárodní veletrh prostředků osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí byly v této konstelaci největší specializovanou přehlídkou svého druhu v regionu střední a východní Evropy, zaměřenou na problematiku bezpečnostního průmyslu.

Trojice veletrhů PYROS-INTERPROTECT-ISET se v polovině května zúčastnilo téměř tři stovky firem z dvou desítek zemí a společně se slévárenskými akcemi WELDING a FOND-EX je podle statistiky organizátorů zhlédlo přes 26 tisíc platících návštěvníků. Většina z nich (přes tři čtvrtiny dotazovaných v rámci průzkumu BVV) se zajímala o informace o novinkách, zhruba polovina pojala veletrh jako příležitost k upevňování a navazování obchodních kontaktů. Odborníci tvořili více než 83 % celkového počtu návštěvníků. Nicméně na letošním ročníku bylo znát, že zlaté časy veletrhů jsou už za zenitem - zatímco PYROS a ISET díky umístění v jednom pavilonu opticky ještě vytvářely představu živé veletržní akce, poloprázdná hala , kde se odehrával INTERPROTEC už nedokázala zastřít slabší obsazení letošního ročníku.

To však neznamená, že by na veletrzích nebylo k vidění nic zajímavého. Bezpečnostní veletrhy nebyly věnovány pouze odborníkům, ale také široké veřejnosti, která se na nich seznámila s možnostmi zabezpečení jejich majetku. Podstatnou součástí veletrhů byl i jejich doprovodný program, např. konference \"Ochrana osob, majetku a informací v ČR po vstupu do Evropské unie\".

Bezpečnost ze všech pohledů

V Brně se na veletrzích jednalo hlavně o bezpečnosti integrované Evropy a organizátoři považují z tohoto pohledu mezinárodní veletrhy PYROS, ISET a INTERPROTEC za důležitý příspěvek v boji proti terorismu.

Pro český firemní sektor bylo podstatné hlavně zaměření veletrhu na bezpečnost a ochranu zdraví při práci, které mají v nově rozšířené Evropě, bedlivě sledované úředníky z hlediska dodržování předpisů, významné ekonomické dopady pro firmy. K významným akcím patřila 2. mezinárodní konference Krizový management věnovaná především legislativě při řešení mimořádných situací a způsobům jejich řízení ve státech EU. Zúčastnilo se jí na 160 evropských specialistů, kteří si vyměňovali zkušenosti z uplatňování krizové legislativy při řešení mimořádných a krizových situací, metody a způsoby krizového plánování a řízení ve státech Evropské unie. Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se týkala i dvoudenní mezinárodní konference Společně bezpečně v EU.

Technika a lidé kolem vody

Pro odborníky i laickou veřejnost byla jednou z nejzajímavějších akcí bezpečnostních veletrhů tématická akce Ochrana před povodněmi, kde byly na vodní ploše před pavilonem Z předváděny praktické ukázky ochrany objektů pomocí mobilních hrazení, ochrana kanalizace, aplikace montážní pěny k utěsnění průsaků, čerpání vody ze zaplavených území velkokapacitními čerpadly

Česká asociace zpracovatelů povodňových plánů předvedla v Brně bezvýkopovou technologii zaměřenou na ochranu kanalizace, která spočívá ve využití monitorovacího zařízení (kamera s axiálním pohledem DN 40 mm s širokoúhlým objektivem). Malý robot se pouští do kanalizace (potrubí) o průměru od 100 do 500 mm. Vyhledá závadu, která se objeví na monitoru videorekordéru. Kameru s otočnou hlavou, vozíkem a monitorovacím zařízením lze použít do vzdálenosti více než 60 metrů. Specialisté pak určí rozsah a místo závady a kanalizaci opraví pomocí těsnicích vaků. Zájemci si mohli v rámci veletrhu prohlédnout také aplikaci montážní pěny, utěsnění průsaků, ochranu sklepních oken či dveří, mobilní protipovodňová hrazení, materiály pro stavbu objektů v záplavovém území, lešení pro stavbu evakuačních tras a různá čerpadla. K zajímavým exponátům patřila mobilní protipovodňová ochrana od firmy ALUK Önigfrakstahl. Lehké hliníkové profily s esovitým zámkem se zasunují mezi sloupky a při vzestupu hladiny s e prostory profilů zaplní vodou, čímž se zvyšuje stabilita celé konstrukce. Výhodou tohoto systému je neomezená délka stěny a ochrana okenních i dveřních otvorů při rychlé montáži s jednoduchou ruční m anipulací. Například 100 metrů dlouhou stěnu o výšce dva metry postaví pět osob asi za tři hodiny. Dostavba je přitom možná i při stoupající vodní hladině.

Česká firma Rubena předvedla protipovodňové stěny vyrobené z pryžotextilního materiálu, které jsou opatřeny přírubami k plnění vodou. Materiál dlouho odolává povětrnostním vlivům, ozónu a UV záření. Vaky mají širokou škálu použití, mohou např. sloužit při povodních jako samoregulovatelné jezy, čímž přispívají k usměrnění povodňové vlny a redukují maximální odtok. Menší vaky pak slouží k ochraně vchodů, dveří, nízko položených oken apod. Dají se do nich čerpat i znečištěné vody s nebezpečnými látkami, neutralizaci lze provést příslušnou chemickou reakcí přímo uvnitř vaku.

V rámci doprovodného odborného programu veletrhu se uskutečnilo také 8. evropské setkání hasičů PYROMEETING a dvoudenní mezinárodní konference \"Evropa - bezpečný prostor pro život\". Jejími hlavními tématy byly ochrana obyvatelstva v podmínkách současných bezpečnostních rizik a příprava emergentních služeb na řešení mimořádných událostí a krizových stavů, požární bezpečnost staveb (zejména vliv požárně-bezpečnostních zařízení a požární prevence na bezpečnost staveb) a krizové řízení nevojenských krizových situací (ochrana krizové infrastruktury). Účastníky konference upoutaly přednášky o zabezpečení letošní olympiády v Řecku, o fungování systému na ochranu lidí a majetku proti terorismu v Severním Irsku, o teroristickém útoku v Madridu aj.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů