Pátek, 19. dubna 2024

Na skládce našli sudy s mrtvými zvířaty

Na skládce našli sudy s mrtvými zvířaty
Duchcov - Mezinárodní den životního prostředí, který si veřejnost připomene tuto sobotu, motivoval deváťáky ze Základní školy J. Pešaty v Duchcově k aktivní pomoci městu. Čtvrteční vyučovací den proto strávili nedaleko školy úklidem všeho možného harampádí na černé skládce u garáží poblíž Osecké ulice.
Ke garážím přilehlý lesík přitom ukrýval neskutečný nepořádek. Nejen pneumatiky a pet lahve, ale i kusy čalouněného nábytku, koberce, plasty všeho druhu, suť a papíry i nebezpečný odpad. Děti našly i dva plné sudy, jejichž obsah vyrazil dech všem.
\"Pojdťe se podívat, no to snad není možný,\" ozvalo se zpozarohu garáží. To už kluci před sebou tlačili sudy, které v sobě skrývaly mrtvé králíky a slepice.
Na odboru životního prostředí MěÚ v Duchcově o aktivitě dětí věděli a vítali ji. Jan Duda konstatoval, že inkriminované místo patří ke chronicky černým skládkám a město si s neukázněností lidí už pomalu neví rady. O mrtvých zvířatech ale nic nevěděl.
\"Zatím o tom nemám žádnou zprávu, ale musíme to řešit společně s technickými službami. Takový nález patří do kafilerie, sudy nelze uložit běžně na skládku,\" vysvětlil úředník.
Jeho slova potvrdila také ředitelka technických služeb i Alice Weissová. Zdůraznila, že od Velikonoc u garáží nechávali měsíc přistavené kontejnery, které každý týden pravidelně vyváželi.
\"Domnívali jsme se, že odpad lidé hodí do nich a nebude se válet v lesíku a kolem garáží. A že se také uklidí. Ale zmýlili jsme se. Slušné slovo pro to, co sem lidi vyhodí, se najít nedá,\"
přiznala Weissová. Domnívá se, že za nepořádkem nejsou jen Duchcovští.
\"Máme podezření, že si tady skládku dělají i podnikatelé a lidé z okolních obcí. Některé hříšníky již údajně zachytil kamerový systém městských strážníků.\"
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů