Čtvrtek, 28. března 2024

S ekology soutěží přes pět set sedmdesát rodin

S ekology soutěží přes pět set sedmdesát rodin
Liberec - Takřka dvakrát více rodin než loni se zatím přihlásilo do soutěže Maličkosti pro Zemi.
\"Zájem nás těší, zatím se přihlásilo skoro 570 rodin. Uvidíme kolik jich vydrží do konce,\" uvedla za pořádající Společnost přátel přírody ekologická vychovatelka Markéta Mlejnková. Ta vychází ze zkušenosti z loňského prvního ročníku, kdy ze 320 rodin až do cíle \"dorazilo\" jen pětadvacet. \"Soutěž je dlouhodobá záležitost, která trvá půl roku,\" vidí příčinu tak markantního úbytku.
Aby povzbudili i značné množství soutěžících, kteří se přihlásili až po začátku soutěže, rozhodli se pořadatelé dát jim ještě jednu šanci ke splnění úkolu, jež připadal na Den Země. \"Úkol se týká uklízení odpadu ve sběrném dvoře v Bažantí ulici. Splnit ho mohou do středy 9. června,\" přiblížila ekologická vychovatelka. Další úkol pak rodiny čeká o víkendu. \"Budou plít záhonky v lesní školce v Harcově. Na sobotu jsme pro ně navíc připravili doprovodný program s překvapením,\" naznačila Markéta Mlejnková.
Soutěž Maličkosti pro Zemi začala na Den Země, který je 22. dubna, a končí na Den Stromu, jež připadá na 20. října. Cílem hry je vytvářet kladný vztah celých rodin k přírodě. V průběhu soutěže minimálně dvoučlenné týmy navštíví zajímavá kulturní a přírodní místa, budou pátrat v historii regionu kde žijí, sázet a hledat stromy nebo zkoumat, které výrobky jsou více či méně ekologické a objevovat, jak se dá i v domácnosti šetřit příroda. Aktivně se mohou navíc podílet na odstranění škod, které člověk přírodě působí.
Soutěžní desky s přihláškou a úkoly si mohou rodiny stále zakoupit v informačních střediscích radnic v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů