Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologie není věcí, která ohrožuje životní standard lidí v unii

Ekologie není věcí, která ohrožuje životní standard lidí v unii
Ochrana přírody není hrozbou pro ekonomický rozvoj, říká Pierre Jonckheer, který je v aktivní politice už patnáct let. Před působením v Evropském parlamentu byl osm let v belgickém senátu za svou Ecolo a stále učí na Katolické univerzitě v Lovani ekonomii a sociální vědy.


hn: Symbolem zelené politiky v Evropě je německý ministr zahraničí Joschka Fischer, ale lidé znají tento politický proud i jinak - z protestů proti jaderným elektrárnám nebo autům. Nezdá se vám, že zelení jsou až příliš hnutím přímé akce?
Je to zcela logické. Do poloviny 80. let byli zelení myšlenkovým hnutím, které bylo dost nalevo. Zelení nastolili několik zásadních témat, která jsou dnes běžnou součástí politiky - udržitelný rozvoj, kvalita života nebo ochrana životního prostředí. Co dnes vypadá samozřejmě, to se muselo kdysi vybojovat. V polovině 80. let se hodně někdejších aktivistů dalo na politiku a dodnes řešíme, zda to bylo správné. Dřívější odhodlání tlačit na společenské změny zesláblo.


hn: Ne u všech. Předseda frakce zelených Daniel Kohn-Bendit je stále bouřlivák a kravatu si nevezme, což není v Evropském parlamentu zvykem. A jeho projevy jsou vždy nejsžíravější...
Daniel je velmi charismatická postava. Stejně jako Joschka Fischer začal u  pouličních demonstrací. Není to žádný salónní politik, ale je zásadový a jeho názory jsou respektovány i u oponentů.


hn: Zelení jako jedna z mála stran tlačí na hlubší společenské změny. Zvláště na šetrnost vůči životnímu prostředí. Hodně lidí slyší spíš na běžné politické programy, nemyslíte?
My máme zcela normální politický program. Nemůžete směšovat to, co o zelených říkají jejich kritici s realitou. Jsme frakcí, která chce lidem dát kvalitní život. Nejsme lidé, co si myslí, že státní rozpočet by měl přesměrovat peníze jen na ochranu životního prostředí.
Každá věc na světě má alternativu. Když začnete mluvit o energetice, máte několik možností, jak problém pojmout. Jednou z nich jsou obnovitelné zdroje. Když budete mluvit o high-tech odvětví, zjistíte, že zelení je podporují, seč můžou. Chceme ale, aby se vyvinuly jako eko-technologie, ne aby přidělávaly problémy budoucím generacím.


hn: Jak lze spojit ekologii a high-tech odvětví?
Velmi snadno. Moderní technologie umožňují lépe využít sluneční záření v energetice, dají nám schopnost postavit podmořské elektrárny. Současná ekonomika už zčásti pochopila ekologické hodnoty a věnuje jim pozornost. Musíme v tom pokračovat. Existují fondy, kam lidé dávají peníze s vědomím, že jdou na ekologické projekty. Ekologie není věcí, která ohrožuje životní standard lidí v unii.


hn: A nebudou investice do eko-technologií brzdit konkurenceschopnost unijní ekonomiky?
Eko-technologie znamenají, že bude méně vedlejších škod, které si pak vyžádají ohromné výdaje ze státních rozpočtů. Vezměte si jen příklad snižování emisí skleníkových plynů. Unie se rozhodla, že je sníží. Žádná vláda by to nikdy ne-udělala, kdyby věděla, že to vrhne ekonomiku do recese a ohrozí životní úroveň občanů. Společnosti a podniky závislé na tradičních zdrojích energie, zvláště ropě, se ale snaží vyvolat dojem, že se to lidí citelně dotkne. Je to politická hra.


hn: A co silniční doprava. Není větších kritiků než zelených...
Já nemám nic proti autům jako takovým. Proč ale vozit zboží po dálnicích, když se dá využít ekologičtější železniční a říční doprava? Jen kvůli tomu, že jsou špatné zákony a investice šly v minulosti hlavně do dálnic? U nás v Belgii jsme postavili stovky kilometrů dálnic, máme nejhustší síť v Evropě. A dnes máme neefektivní železnici, jelikož se do ní desetiletí neinvestovalo. Z těchto zkušeností se musíme poučit a plánovat společenský život mnohem rozumněji než v minulosti.


hn: V nových členských zemích nejsou zelení silným politickým uskupením. V Česku se zatím nedostali do parlamentu a v Evropském parlamentu je z deseti nových členských států jen dvojka lotyšských zelených. Máte pro to nějaké vysvětlení?
Jak jsem říkal, na západě vznikly strany zelených v euforii osmdesátých let. V postkomunistických státech jste měli v minulých letech asi jiné problémy než životní prostředí. Navíc, během vstupních rozhovorů tyto země přijaly ochranu životního prostředí na úrovni unie. Věřím, že si politika zelených najde k lidem cestu.


hn: Jak se staví zelení k evropské integraci? Jsou pro unijní ústavu?
Podpořili jsme ústavu a podporujeme i další integraci unie. Mezi zelenými je hodně lidí, kteří mají pozitivní vztah k přerozdělování peněz na méně rozvinuté regiony. Myslíme si, že unijní bohatství musí lidem sloužit a zlepšovat jejich život. Není samoúčelné. Naším heslem je udržitelný rozvoj.

Frakce zelených v Evropském parlamentu

[*] Zelení jsou pátou nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. V minulém parlamentu měli 47 poslanců ze 626.
[*] Šéfem frakce je Daniel Kohn-Bendit přezdívaný někdy Bandit za jeho účast v pouliční studentské revoltě v Paříži v roce 1968.
[*] Zelení se snaží o podporu projektů, které vedou k udržitelnému ekonomickému rozvoji. Jsou proti jaderné energetice, masivním investicím do dálnic, ale podporují high-tech odvětví, jež by snížila energetickou náročnost ekonomiky.
[*] V evropských otázkách jsou pro další integraci unie a nechtějí snižovat její rozpočet.
[*] Z deseti nových zemí, které měly v uplynulých měsících v Evropském parlamentu své pozorovatele, byly u zelených jen dva Lotyši. Všude jinde nejsou zelení parlamentními stranami.
[*] Nejsilnější jsou zelení v Německu, Skandinávii, Belgii. Šest poslanců je ale i z Velké Británie, ačkoliv v obecném povědomí tato britská strana v Evropě není.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů