Pátek, 19. dubna 2024

Stavitelé pyramidy trhli rekord

Stavitelé pyramidy trhli rekord
Prostějov Český rekord ve stavitelství pyramidy zuzávěrů od PET lahví drží od včerejška studenti a ekologové z Prostějova. Na dílo, které tvořili od sobotního rána do pondělního odpoledne v tělocvičně prostějovské Základní školy Melantrichova, použili přesně 116 795 víček. Pyramida měří asi metr a váží podle propočtů kolem 330 kilogramů. Stavbu si ještě včera prohlédl zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den a potvrdil, že pyramida vyhověla všem kritériím. Měla by se tedy objevit v české verzi Guinnessovy knihy rekordů.
S přípravou materiálu začali rekordmani už v pátek, vlastní stavba pak vypukla v sobotu. \" Vystřídaly se tady desítky lidí nejrůznějšího věku, kteří pracovali buď jako třídiči vršků, nebo stavěči. Nebyla to žádná legrace, několikrát se stalo, že se část stavby nějakým nedopatřením zřítila, a my se museli vracet o několik pater níž,\" popsal jeden z iniciátorů akce Jan Navrátil.
Hotová pyramida měla být podle plánu za dohledu státního notáře a zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den rozebrána včera už v devět hodin ráno. \" Rekord jsme překonali, v určenou hodinu jsme měli srovnáno přes sto pět tisíc vršků. Chtěli jsme ale, aby to skutečně byla pyramida a ne torzo bez vršku, takže jsme slavnostní zakončení posunuli o několik hodin,\" dodal učitel Jan Lázna, který prostavěl oba dny na úkor opravování čtvrtletních písemných prací. Plastové dílo nakonec dostalo definitivní podobu až včera před 16. hodinou.
Materiál na stavbu díla získali organizátoři zveřejné sbírky, kterou před časem uspořádala radnice v rámci svého programu Zdravé město Prostějov. Zapojily se do ní školy, úřady i stovky jednotlivců z regionu. Hlavním smyslem akce bylo přimět občany, aby více třídili odpady. Všechny uzávěry, včetně dalších desítek tisíc, které se na stavbě nepoužily, už byly předány zpracovatelské firmě k recyklaci. Do Prostějova se v příštím roce vrátí v podobě zahradní lavičky vyrobené ze směsných plastů.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů