Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sesuvy na Vsetínsku zůstávají hrozbou

Sesuvy na Vsetínsku zůstávají hrozbou
Kraj proto uvolní 26 miliónů Kč, odborníci ale tvrdí, že je to jen zlomek potřebné částky

Na zajištění sesuvů půdy na Vsetínsku uvolní Zlínský kraj v letošním roce dvacet šest miliónů korun. Odborníci však soudí, že se jedná pouze o zlomek částky, které by na tyto práce bylo zapotřebí.

Svahy kopců se na Vsetínsku daly do pohybu po povodních v roce 1997. Geologové evidují více než dvě stě míst, kde sesuvy ohrožují rodinné domy, silnice nebo železniční tratě. Záchranné práce dosud stály sto padesát miliónů korun.
Úředníci Zlínského kraje vytipovali čtrnáct lokalit, které patří k nejrizikovějším. Nejvíce postiženou zůstává obec Růžďka, kde pohyby terénu v minulých letech zničily čtyři domy. V pohybu je také svah v Mikulůvce, na němž se nachází místní hřbitov.

Přívalové deště uvolnily zeminu

\"Peníze, které kraj uvolní, určitě pomůžou. Nedá se ale říci, že by se za ně podařilo problém sesuvů na Vsetínsku vyřešit,\" řekl vedoucí odboru životního prostředí ve Vsetíně Jiří Trezner. Pohyby svahů podle něho zůstávají trvalou hrozbou. Sesuvy svahů vyvolaly před sedmi lety přívalové deště, které zvedly hladinu spodní vody. Pod jejím tlakem začaly ujíždět masy zeminy, které v podhorských oblastech Vsetínska leží na jílovcovém podloží. \"Sesuvy jsou na mnoha místech důsledkem dřívějších zásahů člověka do krajiny. Nejméně stabilní jsou kopce, jejichž úpatí bylo narušeno při stavbě silnice nebo rodinných domů,\" uvedl Jan Petřvalský ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.
Některé kopce, na jejichž svazích se sesuvy projevily, mohou zůstat i několik let v klidu. Nové pohyby půdy vyvolá až vytrvalý déšť nebo jarní tání sněhu. V Růžďce se letos v únoru utrhla část svahu a zemina zasypala potok, jehož voda zaplavila zahrady tří domů. V Dolní Bečvě jeden ze sesuvů ohrožuje horskou silnici, která vede k několika usedlostem.

S pomocí hlubinných vrtů

\"Pokud by se svah utrhl, lidé by se ke svým domům nedostali autem. Nechali jsme zpevnit svah pod silnicí. Stálo nás to přes milión korun. Na to, abychom zajistili i kopec nad cestou, už peníze nemáme,\" poznamenal starosta Dolní Bečvy Pavel Mana.
Geologové proti sesuvům bojují hlubinnými vrty, s jejichž pomocí odčerpávají spodní vodu. Svahy pak zpevňují ocelovými pilíři a betonovými stěnami. Každý z větších sesuvů musí navíc průběžně sledovat. \"Pokud se podaří včas zjistit, že se kopec dává do pohybu, záchranné práce jsou pak méně nákladné,\" uvedl Trezner.
Obce na Vsetínsku mají letos šanci získat na monitorování sesuvů dotaci od ministerstva životního prostředí, která by jim uhradila devadesát procent výdajů. O tom, kterým žádostem vyhoví, zatím ministerstvo nerozhodlo.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů