Čtvrtek, 28. března 2024

Znečistenie vzduchu v Londýne skracuje obyvateľom život

Znečistenie vzduchu v Londýne skracuje obyvateľom život

Chronické znečistenie ovzdušia v Londýne výrazne skracuje priemernú dĺžku života obyvateľov britskej metropoly. Vyplýva to z výsledkov vedeckého výskumu. \"V extrémnych prípadoch môžu emisie skrátiť život až o desať rokov,\" zhrnul výsledky štúdie výskumník Roy Colville z londýnskeho Imperial College.
\"Maličké škodliviny, pochádzajúce zväčša z výfukových plynov áut, spôsobujú tisíckam Londýnčanov vážne zdravotné problémy,\" povedal. Ukázalo sa, že v dni s mimoriadne vysokou úrovňou znečistenia vzduchu zomiera výrazne viac ľudí.
Podľa odhadu britských expertov možno na konto znečistenia vzduchu v Londýne pripísať každoročne 1600 prípadov predčasného úmrtia. Okrem toho je znečistenie pôvodcom ochorení dýchacieho aparátu, ako je nádcha, senná nádcha a astma.
Vedci žiadajú posilnenie úsilia pri implementovaní direktív EÚ proti znečisteniu, ktoré sa majú zrealizovať do príchodu budúceho roka.
Americkí vedci nedávno informovali, že maličké častice vo vzduchu, tzv. aerosóly, vedú u samčích jedincov myší k zmenám dedičného materiálu. Pozmenené gény sa prenášajú na ďalšie generácie.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů