Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nový systém cestování domácích mazlíčků po území EU založený na vydávání veterinárních pasů pro zvířata vstoupí v platnost 3. července 2004. Protože však většina členských států není schopna v tomto termínu nový systém implementovat, zvláště dodat veterinářům formuláře pasů, navrhla Evropská komise zavedení přechodného období do 1. října 2004. V tomto období bude možné povolit vstup zvířete na území členského státu i podle dosud platných národních veterinárních pravidel. Přechodné období se vztahuje i na domácí mazlíčky ze třetích zemí.

Evropská komise vyhlásila nový akční plán na snížení chorob způsobených znečištěným životním prostředím. Plán předpokládá vytvoření EU systému, který bude shromažďovat informace o stavu životního prostředí, ekosystému a zdraví obyvatel. Obsahuje celkem 13 iniciativ, jejichž cílem je lepší poznání vztahu mezi životním prostředím a zdravím obyvatelstva. Součástí je i monitoring zdravotních indikátorů, posílení výzkumných aktivit zejména v prioritních oblastech jako jsou astma, další alergie, rakovina a další.

Ministr životního prostředí rozhodl, že Český ekologický ústav bude i po květnovém vstupu do EU  nadále působit v roli národního kontaktního místa (National Focal Point) pro Evropskou agenturu pro životní prostředí. Ústav bude dále zajišťovat předávání dat za Českou republiku do této evropské instituce a distribuovat a propagovat její produkty, mezi které patří jak tištěné zprávy, tak i elektronické informační zdroje. V rámci zajištění vyšší efektivity bude připravovat koncepci informačního centra pro plnění všech mezinárodních závazků, týkajících se poskytování informací o životním prostředí v České republice. Významným úkolem pro ČEÚ je i podpora národních zájmů ČR v Evropské environmentální agentuře.

NAVRHOVANÉ OBCHODOVÁNÍ S EMISEMI MŮŽE OHROZIT ELEKTRÁRNY
Navrhovaný plán obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů by mohl vést k uzavření některé uhelné elektrárny. Řekl to mluvčí elektrárenské společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Materiál ministerstva životního prostředí povede podle něj pro ČEZ ke snížení výroby elektřiny z uhelných elektráren, a tedy i k poklesu poptávce po uhlí. Povolenky pro ČEZ na příští rok jsou zhruba o 10 procent nižší v porovnání s rokem 2000. Návrh ministerstva by vedl ke snížení meziroční výroby elektřiny v uhelných elektrárnách o dvě terrawatthodiny, což odpovídá roční produkci elektrárny Ledvice. Poklesnout by měl tedy i odběr uhlí, a to zhruba o dva miliony tun.

Jihoafrické úřady zadržely jednoho Čecha a tři občany Slovenska, protože je podezírají z odchytu chráněných želv. Všichni čtyři jsou již měsíc ve vyšetřovací vazbě. HN to včera řekla česká konzulka v Kapském Městě Jarmila Eliášová.
Jihoafrický úřad pro ochranu přírody, který má policejní pravomoci, čtveřici zadržel již 11. května. Soud je v pondělí odmítl propustit na kauci. Žaloba proti nim by měla být vznesena při soudním slyšení 14. června.
\"Zadržený český občan má, co potřebuje, a navštěvuje ho obhájce, kterého jsme mu zajistili,\" řekla Eliášová. Upozornila, že místní soudy porušení zákonů o ochraně přírody přísně trestají, a to několikaletým vězením nebo vysokou pokutou.

Sokolov - Čtyři filmové snímky s ekologickou tematikou nabídne projekce sokolovského Ekokina, která se uskuteční v sobotu v objektu adventistické církve v Sokolově. Projekce začíná v 18 hodin.
Na programu je německý padesátiminutový film z roku 2003 Tam, kde ryby spí na stromech. Snímek o záplavách v Kambodži získal cenu za nejlepší režii na festivalu Ekofilm 2003.
Diváci dále zhlédnou třináctiminutové Nemilosrdné setkání z holandské produkce, které je dílem zaměřeným na kritiku spaloven odpadu. Film zařadili pořadatelé u příležitosti 17. června, který je globálním dnem proti spalování.
Dalším ze snímků programu je indonéský sedmiminutový film o bekantech z roku 2001, zvláštních primátech obývajících ostrov na jihu Kalimantanu.
Kaleidoskopem obrazů a zvuků vody odrážejících vztah člověka a moře, který program sobotního Ekokina uzavírá, je šestiminutové španělské dílo Kroniky oceánu z roku 2003.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů