Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lom - Lomská radnice chce z města odstranit černé skládky. Občany znečisťující životní prostředí je připravena pokutovat. \"Majitelé soukromých pozemků, na kterých se skládky nacházejí, je budou muset v nebližších týdnech na své náklady odstranit,\" sdělil včera starosta Lomu Josef Nétek.
Lokality znečištěné odpadky v těchto dnech mapují studentky druhého ročníku Scholy Humanitas, které jsou na městském úřadě na praxi. Nejvíce znečištěna je městská část v Loučné směrem k hornímu Lomu. Velká skládka se nachází také u nádrže Bomba směrem na obec Louka u Litvínova.
\"Značnou část nepořádku budeme muset z města odstranit na své náklady. Peníze bychom přitom mohli využít efektivněji,\" uvedl dále starosta. Dodal, že by v této souvislosti chtěl apelovat na občany, aby využívali k odkládání odpadu městem zřízeného sběrného dvora. \"Je otevřen denně i v sobotu. Za uložení odpadu se neplatí,\" připomněl Nétek.

Okříšky Bývalou okříšskou skládku konečně zrekultivovali. Zhruba před devíti lety se na ni ještě svážel komunální odpad ze širokého okolí. \"V roce 1996 byla skládka zcela uzavřena a v tom samém roce jsme začali připravovat její rekultivaci. Nyní se nám ji podařilo dokončit,\"těší okříšského starostu Josefa Kulu. Terén je vyspádován tak, aby se povrchová voda nevsakovala do země, ale byla svedena mimo. Nadále bude v této oblasti probíhat monitoring. \"V současnosti je tam ještě jeden vrt, ve kterém se pro jistotu po určitou dobu bude sledovat voda,\"dodal Kula. Na místo bývalé skládky byly vysázeny stromky. Rekultivace skládky přišla obec na šest milionů korun.

EKOLOGOVÉ ŽALUJÍ ÚŘADY KVŮLI PHILIPSU
Ekologové vedou další spor s úředníky Krajského úřadu v Olomouci a Ministerstva životního prostředí o to, zda továrna jednoho z největších zahraničích investorů v zemi, společnosti LG Philips Display, funguje podle zákona. Právníci z Ekologického právního servisu se totiž chtějí u soudu domáhat zrušení rozhodnutí obou úřadů o vydání integrovaného povolení, které bylo potřebné k březnové kolaudaci továrny. Proces schvalování integrovaného povolení znamená, že úřady a instituce rozhodují, zda při použití technologií nehrozí nebezpečí pro životní prostředí a obyvatele v okolí továrny. Ekologové nyní kvůli integrovanému povolení podali ve správní žalobě návrh na zrušení rozhodnutí úřadů k městskému soudu v Praze. Pokud by soud rozhodl, že bylo vydáno v rozporu se zákonem, kolaudace továrny by byla neplatná.

Policie obvinila bývalého starostu Psár v okrese Praha-západ za to, že zneužil dotaci Státního fondu životního prostředí ve výši asi 19,5 miliónu korun. Policejní komisař ho obvinil z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Pokud mu bude vina prokázána, hrozí mu až desetileté vězení. Podle státního zástupce se bývalý starosta Psár trestného činu dopustil v roce 1996. Dotaci, kterou obec obdržela na plynofikaci, použil zčásti na splacení úvěru za dostavbu čistírny odpadních vod, zčásti na výstavbu přeložky elektrické sítě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů