Pátek, 29. března 2024

Burza stavebních odpadů

Způsoby, jak zajistit znovuvyužití stavebních a rekonstrukčních materiálů, a tím snížit množství skládkovaného odpadu, mohou být různé.
Burza stavebních odpadů
V roce 2001 bylo v Severním Porýní-Vestfálsku (SRN) celkem skládkováno 4 922 652 tun vytěžené zeminy, rekonstrukčního a demoličního odpadu. S podporou místního ministerstva životního prostředí vznikl projekt, jehož cílem je snížení množství vytěžených půd a demoličního a rekonstrukčního odpadu, který má být skládkován.

Vše na webu

Na internetových stránkách Waste-Online-Information-System (Abfall Online Informationssystem ALOIS, www.alois-info.de) Spolkové republiky Severní Porýní-Vestfálsko byla založena burza stavebního odpadu, označovaná jako BBB (Boden- und Bauschuttbörse).

Záměrem bylo vytvořit tržní místo pro znovuvyužití vytěžené zeminy a použitých rekonstrukčních materiálů. Tržiště BBB je elektronickou platformou pro informační výměnu týkající se vytěžených zemin a demoličního odpadu. Vstupují do něj požadavky a nabídky použitého stavebního a rekonstrukčního odpadu, jsou on-line vyhledávány nebo odstraňovány.

BBB může být využita těmi, kdo nabízejí konstrukční materiály nebo je zamýšlejí koupit. Poskytuje informace týkající se množství a kvality materiálů. Navíc jsou zde dostupné informace o vzniku odpadu a možnostech použití. Využívání BBB je zdarma a dostupné pro každého. Uživatelé BBB mají možnost zjistit množství konstrukčních materiálů a vybrat nejefektivnější nabídku s nejnižší cenou.

BBB poskytuje možnosti pro znovuvyužití nebo recyklaci sporadicky nebo jednorázově produkovaných materiálů. Není tedy používána jako komerční platforma zabývající se kontinuálně vznikajícím velkým množstvím produktů, která jsou subjektem obchodu mezi obchodními partnery.

Cílovou skupinou jsou klienti a smluvní partneři soukromého i veřejného sektoru, tj. konstrukční a architektské společnosti, malí podnikatelé v managementu odpadů, města a obce. Provozovatelé těchto stránek, kteří také poskytují poradenství, chtějí rozšířit uživatelskou skupinu a navazují spolupráci s Hospodářskou a obchodní komorou, architekty a stavebními asociacemi.

Není statistika

Plně funkční první verze burzy pracuje od roku 2000. Bohužel z ní však nejsou k dispozici žádná statistická data, protože tento on-line nástroj jen podporuje výměnu informací mezi majitelem a potenciálním kupcem materiálů a nezaznamenává kontrahované množství v případě uskutečnění obchodu.

Jsou však dostupné informace o návštěvnosti stránek. Měsíčně se na stránce objeví 60-70 nabídek a poptávek a proběhne přibližně 1300 uživatelských návštěv, což představuje zhruba 40-50 návštěv za den (pro srovnání: na českém serveru Enviweb, který má burzu odpadů pro všechny komodity je za rok kolem 120 poptávek/nabídek).

Po třech letech fungování BBB je akceptace uživateli uspokojující a vysoká. Projekt je podporován ministerstvem životního prostředí Severního Porýní-Vestfálska a provozován jeho agenturou životního prostředí. Ministerstvo především uhradilo náklady na vytvoření softwaru, které činily zhruba 30 000 euro. Dalšími účastníky projektu jsou MŽP Hesenska, Inspekce Dolního Saska a Agentura ŽP Porýní-Falc. Provozní náklady jsou děleny mezi partnery iniciativy.

Další informace lze nalézt na www.boden-bauschutt-boerse.de, http://www.boden-bauschutt.de.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů