Pátek, 19. dubna 2024

Sběr baterií v České republice

Sběr baterií v České republice
Společnost ECOBAT, která provozuje kolektivní systém sběru a recyklace baterií pro výrobce a dovozce, pracuje u nás od konce roku 2002.

Firmy, které jsou klienty Ecobatu, uvedly na trh v roce 2001 celkem 2770 tun přenosných baterií. Původně se odhadovalo, že tyto členské firmy představují kolem 85 % českého trhu. Podle údajů GŘ cel však existuje více než 1000 menších dovozců přenosných baterií do České republiky, a proto celkové množství uváděné na trh může být významně vyšší.

Sběr baterií se v prvním roce fungování systému pohyboval kolem patnácti tun, v roce 2003 již to bylo 69,75 tun vyřazených baterií, což představuje v porovnání s rokem 2002 nárůst 4,6 x. Množství sebraných baterií dále stoupá: jen za první čtyři měsíce tohoto roku se již podařilo sebrat 52 tun přenosných baterií, což je opět více než čtyřnásobný nárůst oproti stejnému období loňského roku.

V současné době je u nás téměř 4000 primárních sběrných míst (obchody, průmysl atd.) Sběr z průmyslu je 19,7 %, maloobchod (elektro) 33,5 %, obce 42,5 %, maloobchod (potraviny ) 4,5 %.

Cílem je do konce roku 2004 pokrýt místy zpětného odběru všechny obce ČR nad 3000 obyvatel a dosáhnout v roce 2006 účinnost sběru 100 g/obyvatele a 50 % recyklace ze sebraného množství.

Právě recyklace sebraných baterií byla velkým problémem, neboť v Česku neexistuje kapacita pro zpracování zinkochloridových a alkalickomanganových baterií (olověné automobilové baterie recyklují v Kovohutích Příbram). Proto společnost Ecobat uza-vřela v roce 2003 smlouvu s rakouským recyklačním zařízením Fernwärme Wien. Toto zařízení má roční kapacitu 3000 tun za rok a může zpracovávat všechny přenosné baterie bez ohledu na obsah Hg (s výjimkou NiCd, Pb a knoflíkových akumulátorů). Zařízení je v provozu od roku 1999 a recykluje sebrané baterie z Rakouska, kterých se za rok získává 1300-1500 tun.

Technologické zařízení využívá proces Chemtec. Jeho základem je rotační pec, kde baterie procházejí demerkurizačním procesem. Na konci procesu zůstává železný šrot a frakce obsahující ZnO. Obě frakce jsou zpracovávány v externích hutních provozech.

Dočišťování kouřových plynů z procesu probíhá v systému dočišťování spalin spalovny nebezpečných odpadů Simmeringer Heide, v jehož areálu je recyklační stanice umístěna.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů