Čtvrtek, 28. března 2024

Čápi se na Českolipsko vracejí

Čápi se na Českolipsko vracejí
Česká Lípa - Nejen rekreanti míří na Českolipsko, v letošním roce tu máme i \"invazi\" čápů. Jak jsme se totiž včera dozvěděli od Oldřicha Roztočila, mluvčího českolipské pobočky Českého svazu ochránců přírody - Aron, výsledky, které zaznamenali, když od dubna do květnu jezdili po místech hnízdění čápů bílých, jsou výborné.
\"Prvního čápa na Českolipsku v Dubici jsme zpozorovali již 24. dubna a v průběhu května bylo například obsazeno hnízdo v Dobranově. To právě bylo minulý rok prázdné. Tradičními místy hnízdění čápů jsou dále Stvolínky, Zákupy, Cvikov, Jablonné v P., Velký Grunov, Pihel a Jezvé, zde všude čápi můžeme také vidět. Raritou je i to, že v Mimoni, kde skoro deset let na bývalé STS žádní čápi nebyli, se jeden párek letos usadil. Další místo, kde se letos zahnízdili čápi bílí, je v Dubnici na železném stožáru, kde obdobně po mnoha letech bylo hnízdo neobsazemé,\" sdělil Roztočil a ještě dodal, že mimo okres pozorují obsazené hnízdo v Osečné.
\"Podle našich záznamů zůstalo nám již jen jediné neobsazené hnízdo, a to v Kravařích. Celkově by tak mělo být na okrese v této době obsazených dvanáct hnízdišť čápů. A to je jeden z největších počtů za mnoho let zpátky,\" dodal Roztočil a připojil dotaz, zda i čtenáři neví ještě o nějakém zde neuvedeném hnízdě? Dejte nám do redakce vědět.
Podle Roztočila ve výskytu dalších brodivých ptáků je letošní rok slabý.
\"Nezaslechli jsme hlas ani bukače velkého v okolí Zahrádek či Břehyně a obdobně ani bukáčka malého či kvakoše nočního. Také vzácný čáp černý byl zaznamenán jen v jednom hnízdu v okolí České Lípy. Ostatní tři doposud známá hnízda zůstala prázdná,\" dodal Roztočil na závěr rozhovoru.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů