Pátek, 29. března 2024

Zákaz lovu dravých ryb na živou rybičku

Zákaz lovu dravých ryb na živou rybičku

Ve středu 16. června zahájí sportovní rybáři sezónu lovu dravých ryb na mimopstruhových vodách. Oproti minulým letům tento den provází hned několik změn. Podle nového zákona o rybářství č. 99/2004 a jeho prováděcí vyhlášky č. 197/2004 byl zrušen všeobecný zákaz lovu na tekoucích vodách. Některé druhy ryb jsou však hájeny až do 16.6. a stejně tak nejsou povoleny určité způsoby lovu. Od středy bude možné lovit dravé ryby na mrtvou rybičku a umělou nástrahu. Zásadní změnou je plošný zákaz lovu na rybičku živou.

Podle novely zákona č. 246/1992 na ochranu zvířat proti týrání je zakázáno (citace):  „….odchytávat  nebo usmrcovat volně žijící zvíře pomocí zvířat použitých jako živá návnada“ (konec citace). Za volně žijící zvíře jsou považováni pouze obratlovci, mezi které však patří všechny ryby. V tomto ustanovení (§ 14) hovoří zákon jasně a nelze z něj udělit výjimku. K tomuto závěru došli i právní experti Českého rybářského svazu. Tento zákaz vyvolal velkou nevoli mezi mnoha rybáři používajícími tuto v našich zemích tradiční nástrahu. Předkladatelem výše uvedeného zákona bylo Ministerstvo zemědělství. Kritika je ovšem často cílena na státní ochranu přírody a celý resort životního prostředí. Přitom právě v poslední době začíná fungovat v některých oblastech velice dobrá spolupráce mezi ochranou přírody a Českým rybářským svazem. Spojení ochrany přírody se zákazem lovu na živou rybičku je rybáři mylně vnímáno jako omezení výkonu rybářského práva ze strany právě ochrany přírody, přičemž panuje obava z omezení tohoto práva jako celku. V žádném případě tomu tak není. Zmíněný zákaz lovu na živou rybičku se navíc netýká pouze sportovních rybářů, nýbrž všech osob a subjektů v České republice.

Lov dravých ryb na živou rybičku je rozporuplnou záležitostí. Na jedné straně je zde tradice, na straně druhé stále větší důraz kladený na etiku při zacházení s živými zvířaty. Při dnešní vysoké návštěvnosti rybářských revírů na mnoha místech například poklesla početnost i dříve tak běžného druhu, jakým je štika obecná. K tomuto faktu výrazně přispívá právě lov na živou rybičku. Tento způsob lovu dravých ryb v tradičním pojetí proto zcela jistě potřebuje změny, těm by však měla předcházet důkladná odborná diskuse. V dnešní době je navíc možné lovit plnohodnotně na umělé nástrahy.

Kontakt: Martin Dušek, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny, tel: 724 166 133
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů