Úterý, 16. dubna 2024

Dvě referenda odmítla větrné elektrárny

Dvě referenda odmítla větrné elektrárny
U obce Vémyslice na Znojemsku nevyrostou stožáry sedmi větrných elektráren. Obyvatelé obce totiž stavbu větrného parku na kopci u obce v místním referendu odmítli.
Přes neúspěch referenda se ale větrné parky na Znojemsku stavět budou. Už příští měsíc tak začne stavba sloupů v Břežanech. Tam má být postaveno prvních pět větrných elektráren. Elektrárny postaví společně obec s rakouskými investory. Podle dokumentů obce bude stát výstavba jedné elektrárny 25 miliónů korun a návratnost investice je 12 let. Dalších 20 elektráren se má stavět v katastrech obcí Medlice, Horní Kounice a Višnové, Rakušané na jižní Moravě tak hodlají proinvestovat ve větrných parcích až tři miliardy.
S výstavbou větrných elektráren počítají soukromí investoři i obce i v dalších částech země. Podle Ministerstva životního prostředí v zemi připravuje výstavbu větrných elektráren okolo 20 investorů. Největší by mohl být větrný park Chomutov. Czech Venti (společný projekt firmy Proventi a skupiny britských investorů Virtual Utility) plánuje na Chomutovsku postavit do konce roku 2006 celkem 180 věží.
Podle propočtů rakouských investorů by větrný park 14 elektráren mohl vyrobit energii pro průměrnou spotřebu 18 tisíc domácností. Roční výnos z výroby elektrické energie z jedné elektrárny se pohybuje podle propočtů investorů mezi 4,5 až 9 milióny korun.
Vémyslice ale nejsou první obcí, která se proti výstavbě větrného parku na jihu Moravy postavila. V referendu větrné elektrárny odmítli také obyvatelé další znojemské obce Džbánice, kde měly stát tři větrné elektrárny. Větrný park se 13 věžemi vyššími než sto metrů se nebude stavět ani u Miroslavi, tam však rakouská společnost WEB Windenergie od projektu za osm set miliónů korun ustoupila kvůli vysokým nákladům do rekonstrukce přívodních sítí.
Proti elektrárnám jsou obce i přesto, že jim investoři z Rakouska slíbili, že získají desítky tisíc korun z postavení jedné větrné elektrárny ročně. Vémysličtí tak měli dostat 70 tisíc korun ročně za každou elektrárnu. \"Vzhledem k tomu, jaký vliv by měly větrné elektrárny na přírodu, to zas tak moc nebylo,\" uvedl starosta obce Milan Doubek. Proti výstavbě větrného parku se nakonec v obci s více než 500 voliči vyslovilo přes tři sta obyvatel, pouze 37 bylo pro výstavbu.
Rakouští investoři, které zastupuje společnost Ventureal, se nyní chtějí zaměřit na další vytipované lokality na jihu Moravy s tím, že pokud se postaví první větrný park a lidé získají přehled o jeho vlivu na životní prostředí, tak svůj názor změní. Rakušané jdou totiž do osvědčeného projektu - obdobné větrné parky už postavili jen o kus dál na své straně hranice.
Kolik větrných elektráren v Česku funguje, není jasné. Stát přehled nemá. \"Vím jen o čtyřech větších elektrárnách,\" řekl už dříve předseda Společnosti pro větrnou energii Petr Pávek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů