Středa, 24. dubna 2024

Lesníci počítají škody, padly tisíce stromů

Lesníci počítají škody, padly tisíce stromů
\"Dělníci

VSETÍNSKO - Vichřice, která minulý týden prošla takřka celou republikou, řádila ve Zlínském kraji především v lesích. Nejvíce škod napáchala na Vsetínsku, kde k zemi padlo téměř sto tisíc kubíků dřeva.

Bouře se do kraje přihnala z Olomoucka. Postupovala od Hulína, Holešova a Hostýnských vrchů přes Fryšták a Zlín na Luhačovice, Vsetín a Slavičín. Dotkla se i Uherského Brodu, Brumova-Bylnice a Valašských Klobouk.

Větrná smršť pokácela stovky stromů, některé padaly na silnice, chodníky, v několika případech dokonce poškodily auta a domů. \"Největší spoušť však natropila v lesích, na mnoha místech celého kraje je doslova spoušť. Nejhůře je na tom Vsetínsko,\" říká luhačovický lesník Petr Vařecha.

V lesích vsetínského okresu smršť poslala k zemi takřka sto tisíc kubíků dřeva. \"To je ovšem pouze hrubý odhad, protože nikdo není schopen přesně spočítat, kolik vlastně stromů a dřeva padlo. Většina lesů totiž patří soukromým vlastníkům a řada z nich ještě nebyla zkontrolovat, co jim vlastně bouřka provedla,\" říká lesní správce Josef Dobeš ze Vsetína.

Navzdory vysokým škodám však region z řádění živlů ještě vyvázl v porovnání s Olomouckým krajem ještě relativně dobře. V Litovli vítr zabil člověka a připravil desítky rodin o střechu nad hlavou. V Jihomoravském kraji bylo zase vyplaveno několik domů a padaly obří kroupy.

Na obhlídce svých vzrostlých smrků už byl Miroslav Orság ze Vsetína. \"Máme společně s několika dalšími lidmi zhruba padesátiletý les ve Vsetínských vrších na pomezí Seninky a Valašské Polanky. Takřka pětina lesa popadala. Některé stromy vítr vyvrátil i s kořeny, většina se zlomila ve výšce několika metrů. Vichr prostě ulomil horní část stromu, v lese zůstaly stát pětimetrové i vyšší pahýly,\" popisuje Orság. Ušetřeny pohromy zůstaly stromy, o které se stará společnost Lesy Tomáše Bati. \"Asi jsme se dost a dobře modlili. Prostě nás to minulo. Zaznamenali jsme sice nějaké drobné škody, ale jde pouze o jednotlivosti,\" oddechl si ředitel společnosti Miroslav Hovořák. V Jasenné vichřice vyvrátila dvě stě let starou lípu, velké polomy jsou i v lese. \"Polámány nebo vyvráceny byly stovky stromů. Jedné paní z Pasek vichřice zničila celý ovocný sad,\" uvedla starostka obce Zdenka Turková.

Kolik stromů přesně padlo si lesníci netroufají odhadnout. \"Stromy dosahují průměrně od půl kubíku až do tří v závislosti na stáří. Pokud je skutečně správný odhad, že padlo sto tisíc kubíků dřeva, musela vichřice porazit nejméně dvakrát, spíše ale třikrát tolik stromů,\" konstatoval dřevorubec Jaroslav Matulík.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů