Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mládě sovy ubili k smrti tři žáci řečanské základky

Mládě sovy ubili k smrti tři žáci řečanské základky
Řečany nad Labem - Když se na vzrostlých stromech školního areálu zničehonic začaly objevovat čtyři sovy, bylo to pro obyvatele z okolí i samotnou školu překvapením.
Dospělý pár kalouse ušatého a jeho dvě ochmýřená mláďata často vyhledávala větve borovic a břízy v těsné blízkosti školní budovy. Na nezvyklou podívanou se chodily s učiteli dívat celé třídy. Nic nenasvědčovalo tomu, že by soví rodině hrozilo ze strany lidí nebezpečí. Proto bylo také velkým překvapením, že jedno dopoledne našli mládě kalouse mrtvé.
Kameny a klackem
Jak se ukázalo, na jeho zabití se podílela trojice žáků. Podle ředitele školy Tomáše Zemánka, který ihned zahájil vyšetřování, se nakonec k ubití kalouse přiznali tři žáci. Dva z první třídy a jeden třeťák. Nejprve po sově házeli kamením a když spadla na zem, jeden z nich ji dobil klackem. K útoku došlo ještě před zahájením školního vyučování, přesto se pedagogové rozhodli smutnou záležitost vyřešit. Škola jednala s rodiči a v pondělí vyřkne konečný verdikt pedagogická rada. Podle ředitele zřejmě půjde o snížený stupeň v chování.
Škola s důrazem na ekologii
Událost postavila na nohy celou školu. O to více, že právě řečanská základka klade důraz na ekologickou výchovu.
\"Určitě nás to překvapilo, protože si myslím, že co se týká školy, máme dobrý ke zvířatům,\" sdělila učitelka prvního stupně Naďa Doubravová.
\"Roky už rozvíjíme aktivitu, kdy jsme si vzali patronaci nad zvířaty v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Adoptujeme zvířata, do této doby jich je osm. Kromě toho jsme letos začali i velice dobrou spolupráci s kladrubským hřebčínem a zapojili se také do labyrintu, který se začíná budovat v Brandýse nad Orlicí výsadbou stromů. Děti mají vztah k přírodě dobrý. To, co se stalo, je velice bolestivý, ale spíše individuální případ. Jako škola jsme vyvodili závěry a děti si z toho určitě ponaučení vezmou. I je samotné to bolí a překvapilo je, co dokáží spolužáci udělat.\"
Kalous ušatý není podle ornitologa Východočeského muzea v Pardubicích Vladimíra Lemberka na seznamu chráněných ptáků. V době hnízdění se na něj však vztahuje obecná ochrana. Nepamatuje přitom ze své praxe agresivní útok člověka vůči sově. Je to podle něj dáno i tím, že sovy mají oči, stejně jako člověk, vedle sebe a pták se dívá zpříma.
\"Je podobná člověku, i proto jsou člověku blízké,\" dodal přírodovědec.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů