Čtvrtek, 25. dubna 2024

Paříž se dusí, Pařížané mizí

Paříž se dusí, Pařížané mizí
Stačí jen krátká procházka po širokých bulvárech a cítíte to: Paříž je výjimečná metropole, kde si odškrtáváte zajímavé výstavy, nejelegantnější butiky a lenošení v příjemných bistrech.
Jenže: pokud tam zůstanete déle, pohled na Eiffelovku může zevšednět. Město z turistických brožur najednou odhalí šmouhy na jinak dokonalé fasádě.
Nedá se přehlédnout podoba s Prahou. Obdivované Hradčany vzápětí přebije účet od taxikáře, na návštěvu Notre-Dame zase zapomenete při obhlídce odpudivých toalet některé z pařížských kaváren.
\"Nemohla jsem vůbec uvěřit, že to místo má sloužit k opláchnutí rukou,\" řekla nedávno agentuře Reuters Stacey, šestadvacetiletá americká turistka, po návštěvě jedné z restaurací. \"Byl to opravdu hrozný zážitek, myslela jsem si zprvu, že jsem vešla do špatných dveří,\" stěžovala si. Později už vyhledávala jen své oblíbené restaurační řetězce.
Přišla o hodně: sebetlustší hamburger se totiž určitě nevyrovná delikatesám skvělé francouzské kuchyně.
\"Nakonec je to možná v pořádku,\" míní britský obchodník Steve Woodcroft, který pobývá dlouhodobě v Paříži. \"Prostě se vám najednou jen to vysněné město z průvodců vtěsná do reality.\"
Jsou i jiné příklady, ilustrující dvojí tvář francouzské metropole. V Paříži stejně jako v Praze najdete příjemné parky. Zbytek dne se ale prodíráte neprůjezdnými ulicemi, které zahltily výfuky tisíců aut. Vyjet si ve všední den do ulic na kole vyžaduje velkou dávku otrlosti.
\"Pařížská radnice se už léta snaží podporovat ekologickou dopravu, ale bez valného úspěchu,\" konstatoval nedávno titulek deníku Le Monde.
Proto nemálo Pařížanů své město opouští. Každoročně se stěhuje z Paříže 160 tisíc lidí. Není to na první pohled tolik vidět, mnoho nových obyvatel současně přichází.
\"Rozhodně nelituji, že jsem Paříž opustila,\" říká Jacqueline Valoisová, sedmačtyřicetiletá programátorka, která nyní žije v poklidné Normandii. \"Město mi vůbec nechybí, oddychla jsem si především od hluku, výfukových plynů i vysokých cen v obchodech,\" pochvaluje si změnu. Teď se dívá na nekonečnou hladinu Atlantiku a je jí dobře.
Ke změně prostředí už pomáhají Pařížanům specializované firmy. \"Je mnohem těžší dělat obchody mimo Paříž, jste najednou ode všeho dění vzdáleni,\" míní padesátiletý podnikatel Francois Leclerc, který se odstěhoval z Paříže před deseti lety.
V průběhu 90. let opustil Paříž a její blízké okolí Ile-de-France rekordní počet lidí. Podle agentury Reuters činil tamní úbytek obyvatelstva až 570 tisíc lidí.
Údaje za současnou dekádu se zatím jen odhadují. Demografové nabízejí pravděpodobné číslo okolo jednoho miliónu obyvatel, kteří opustí v letech 2000 až 2010 metropoli.
Jejich přesun není možná úplně harmonický. \"Místní lidé se usmívali jen do chvíle, než zjistili, odkud přiházíme,\" říká Valoisová. \"Pak s námi přestali mluvit, protože si zaškatulkovali všechny Pařížany jako arogantní hlupáky.\"
Po čase se tedy mnoho lidí vrací zpět, do metropole.
\"Měla jsem pocit, že mi něco chybí,\" říká paní Valoisová. \"Nakonec jsem postrádala i ten hluk v ulicích.\"
Pařížanům, kteří v městě zůstávají, slibuje radnice zlepšení ve všech oblastech, na které si až dosud stěžovali. Tak například cyklistické stezky se rozrostou na 300 kilometrů, dokončeny mají být v roce 2010.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů