Středa, 24. dubna 2024

Zákon ukončil tradiční lov

Zákon ukončil tradiční lov
Nový zákon o týrání zvířat postihuje rybáře. Živou rybu, vzhledem k tomu, že patří mezi obratlovce, nemohou použít jako návnadu.

Šluknovsko - Nový zákon o týrání zvířat zamotal hlavu rybářům Šluknovského výběžku. Nyní si vůbec nejsou jisti, zda vůbec mohou dravé ryby chytat na živou návnadu. Přitom před čtyřmi dny skončila jejich doba hájení.

\"Ovšem podle nového zákona na ně smíme nalíčit už jen mrtvou rybku nebo umělou nástrahu,\" řekl Vladimír Olič, člen výboru místní rybářské organizace v Horním Podluží.
Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že v tradici lovu na živou rybku je možné pokračovat, ochránci přírody si zase zákon vykládají tak, že od středy lze chytat pouze na umělou nástrahu nebo rybku mrtvou.

\"To je, jako kdyby myslivci přestali střílet živou zvěř a chytali ji do klecí,\"
považuje zákon za nesmysl Olič. Dodal, že takto by se časem mohly jako nástraha zakázat i žížaly či červi.
Za hlavu se chytají i řadoví rybáři, které zákon značně rozladil.
\"Je to konec tradičního lovu dravých ryb, ale nevidím v tom logiku. Ať mi někdo vysvětlí rozdíl mezi návnadou živé rybky a žížaly. Pokud by lov dravých ryb měl být humánní, nesměli by se používat ani červi či žížaly, to jsou také živí tvorové. Přitom třeba právě žížalu na háček napíchnu a ještě ji utopím. Nebo je humánnější to, že živou rybku nejprve zabiji a budu ji vláčet mrtvou,\" kroutil hlavou Petr Ulrich.
Dodal, že bez živé nástrahy nebude lov dravých ryb takovým vzrušením. Například štiky nebo candáty lze na umělou nástrahu nebo mrtvé rybky lovit úspěšně, ovšem s lovem okounů nebo sumců se rybáři ale budou muset asi rozloučit. Sumec většinou mrtvou rybku vůbec nevezme.

Rybolov
sezona lovu dravých ryb začala ve středu 16. června
rybáři ale mohou použít jen umělou nástrahu nebo mrtvou rybku
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů