Úterý, 23. dubna 2024

Přežijí i malé ekovýtopny?

Přežijí i malé ekovýtopny?
Ekologické spalování biomasy je jednou z forem výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů, která je v současné době nejpopulárnější, především pro šetrnost k přírodě. Nyní jsou však malé teplárny ohroženy, kvůli změně v zákonu, který zvýhodňuje především monopolní podniky. Ty malé si nákup štěpek a jiného dřevního odpadu nebudou moci dovolit.

Rychnovsko - Na dodávku tepla a elektřiny, vyrobené spalováním biomasy, (tj. štěpkami a dřevním odpadem) se v poslední době napojuje stále větší počet obyvatelstva.

Šetří přírodu
Tento způsob je jednou z nejekologičtějších forem výroby energie, čistí se tak lesy a vhodným způsobem se zpracovává dřevěný odpad. Například v Rokytnici v O. h. takto dodávají teplo čtyřiceti procentům obyvatelstva a do budoucna počítají s dalším rozšiřováním.
V Evropské unii vyžadují určité množství energií vyrobených biomasou, ke kterému se Česká republika zavázala. Proto v mnoha větších elektrárnách začali spalovat štěpku společně s uhlím.

Zvýhodňují velké podniky
\"Díky zájmu státu prezentovat se co nejlépe před Evropskou unií ve výrobě \"ekoenergie\" v daném množství, dostali monopolní teplárny dotaci. V důsledku toho se radikálně změnily veškeré jejich náklady i tržby. Skupují vyrobenou štěpku za nehorázně vysoké ceny v okolí. Za částky, které nasadili, nejsme schopni dřevní materiál nakupovat,\" vysvětlil jednatel jedné z ohrožených tepláren Luboš Michalec.
Dalším důležitým faktem je, že mnoho velkých elektráren je zařízeno na výrobu uhlí.
\"Stát vynaložil obrovské finanční prostředky například na jejich odsiřování. Pokud se v takovém kotli na uhlí topí biomasou, efekt je v podstatě nulový,\" vysvětlil Michalec.

Chtějí změnu zákona
Nejen v Rokytnici v O. h., ale i dalších městech a obcích, kde vynaložili nemalé peníze na ekologický tepelný zdroj, nyní hledají nové možnosti získání paliva.
\"Hledáme nejrůzumnější alternativy, například spalování šťovíku. Mnoho měst se na to také kompletně vybavilo. Není také možné najednou ze dne na den říci, že štěpka je drahá a začít topit uhlím. Už z toho důvodu, že kotle jsou konstruované na dřevo,\" pokračoval Michalec.
Provozovatelé tepláren podnikli v tomto směru mnoho kroků a apelovali na poslance ve sněmovně i parlamentu.
\"O našem problému všichni vědí a slibují, že by se co nejdříve měla provést patřičná změna zákona,\" dodal na závěr Michalec.

Sepsali dopis poslancům
Odeslali tedy poslancům otevřený dopis, ve kterém požadují změnu zákona. Tento dopis podepsali již někteří cihláři, výrobci dřevodesek, briket a mnoho provozovatelů kotelen na biomasu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů