Sobota, 20. dubna 2024

Jak můžete pomoci rorýsům?

Jak můžete pomoci rorýsům?
V minulém čísle jste se seznámili s ptákem roku 2004 - rorýsem obecným, jejichž rozmnožování ve městech negativně ovlivňuje člověk. Mnoho starších městských budov prošlo v posledních letech rekonstrukcí: mají opravené střechy i zevní pláště, takže se pro hnízdění rorýsů staly nepoužitelnými. Část rorýsích populací se proto přestěhovala na sídlištní paneláky, kde úspěšně osídlila větrací otvory pod střechou. Bohužel se v poslední době stalo trendem zateplování zdí panelových domů. Stavební úpravy někdy doprovází i zaslepování větracích otvorů. Jejich znepřístupněním však rorýsi přicházejí o četná hnízdiště. V nejhorších, bohužel však častých případech dochází k zahájení oprav domů přímo v době rozmnožování rorýsů (v květnu až červenci). Jsou známé případy, kdy ptáci opustili nasezená vejce, aby si zachovali holé životy, nebo dokonce museli zanechat mláďata v hnízdě napospas smrti hladem.

SLEDUJTE SVÉ OKOLÍ
Naštěstí již byly vyvinuty alternativní metody oprav větracích otvorů, ale ne vždy je stavební firmy použijí. O ohrožení hnízdiště na určitém domě se však ornitologové nebo ochranáři, kteří mohou použít zákonné prostředky, jimiž by firmy přiměli k šetrným postupům, málokdy dozvědí včas. A právě to je odpověď na otázku položenou v titulu článku - můžete apelovat nejen na majitele domů, projektanty a stavební firmy, ale především na obyvatele domů, kde rorýsi hnízdí a kde se připravují opravy, aby opeřené nájemníky v maximální možné míře šetřili, zachovali jejich hnízdiště a v nezbytných případech (např. pokud v domě, kde hnízdí rorýsi, právě začíná rekonstrukce) kontaktovali příslušné instituce (především Českou inspekci životního prostředí, popř. Českou společnost ornitologickou), které mohou rorýse ochránit.

Pavel Vašák, Lucie Stejskalová

KDE HLEDAT INFORMACE!
Pokud by vás zajímaly další informace o rorýsovi, navštivte naše webové stránky nebo si napište o brožurku Pták roku 2004 - rorýs obecný. Dozvíte se tak například, co dělat v případě, že naleznete na zemi nelétajícího dospělého rorýse či jak rorýsům postavit náhradní hnízdiště (budky) třeba přímo u vašich oken.

Výzva pro čtenáře!
Abychom mohli rorýse účinně chránit, potřebujeme především vědět, \"na jaké adrese bydlí\". Teprve potom můžeme společně s Českou inspekcí životního prostředí žádat stavební úřady, aby nepovolovaly rekonstrukce v době hnízdění rorýsů, a hlavně aby stavební úpravy nezničily rorýsí hnízdiště. Pokud tedy znáte místo, kde rorýsi hnízdí, napište nám. Zajímá nás především:
1. Přesné určení místa hnízdiště (obec, ulice, číslo).
2. Umístění hnízdiště (obytná budova, tovární budova, věž kostela či radnice, jiné).
3. Odhad počtu párů.
4. Pokud sledujete hnízdiště více let, uveďte, zda párů ubývá či přibývá, či zda se jejich počet nemění.
5. Víte-li o přesném umístění hnízd, uveďte, kde jsou (pod okrajem střechy, pod okapem, na půdě, ve skulinách po vypadlých cihlách, ve větracích otvorech).
K odpovědím doplňte své jméno a adresu a vše pošlete na adresu České společnosti ornitologické, Hornoměcholupská 34, 102 00 Praha 10, email: cso@birdlife.cz, tel: 274 866 700.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů