Úterý, 23. dubna 2024

Bioodpad zůstává ve sběrném dvoře

Bioodpad zůstává ve sběrném dvoře
Turnov - Na překladišti se hromadí bioodpad a město neví, kam s ním.
Prozatím tento problém řešilo jednoduše: nechávalo odpad ze zahrádek spálit. Jenže je to škoda, dřevo a jiné rostlinné zbytky lze dál využívat. Chybí ale zpracovatelé i odběratelé.
Hromada bioodpadu vyrostla před nedávnem ve sběrném dvoře na Vesecku. \"Byli jsme domluvení s firmou, která by odpad do května naštěpkovala,\" řekl Zbyněk Báča, vedoucí odpadového hospodářství Technických služeb Turnov. \"Ale neudělali si na nás čas,\" dodal.
Štěpkování (tedy rozemletí rostlinných zbytků na dále využitelný substrát) je přitom drahé, provoz štěpkovače stojí až sedm stovek za hodinu. A protože se odpad dále vršil, rozhodlo město o levnějším způsobu likvidace: hromada lehla popelem.
\"Bioodpad se nesmí ukládat na skládky, protože je zdrojem plynů, které způsobují takzvaný skleníkový efekt,\" připomněl Báča.
Technické služby zařadily bioodpad na seznam vybíraných odpadů už před několika roky. Občané odevzdají ročně ve sběrném dvoře několik set tun větví, listí a trávy. Pokud město nesežene odběratele bioodpadu, během několika týdnů až měsíců vyroste na Vesecku další obří hromada.
Turnov by měl podle technických služeb vstoupit do jednání s firmou, která se stará o městskou zeleň. Bioodpad by mohla zpracovat a dál použít například jako hnojivo při údržbě parků.
Bioodpad vybírá v současnosti pouze sběrný dvůr na Vesecku. \"Jako občan ale zatím udělám nejlépe, když bioodpad použiju do kompostu na své zahrádce,\" dodal Báča.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů