Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé se proti záměru státu začínají bouřit

Obyvatelé se proti záměru státu začínají bouřit
VYSOČINA - Šok! Krajinu Vysočiny by měl protnout kromě již stojící dálnice D1 také koridor vysokorychlostní trati. Ta však vůbec nekopíruje dosavadní trasu železnice. \"Jedná se o zcela novou trať, po které by vlaky mohly jezdit rychlostí kolem 300 kilometrů za hodinu,\" vysvětluje ekolog Filip Lysák.

Jiří Čada

Lidé se děsí! Rychlodráha bude neprodyšně oplocena a bude mít šest set metrů široké ochranné pásmo.

Navrženy jsou dvě varianty vedení rychlodráhy. Obě se však dotknou desítek obcí. Krajina bude necitlivě rozdělena!

\"To je neskutečné! Jsme součástí chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Ochranáři nám tu nařizují, jak mají vypadat střechy domů, okna a nyní tohle,\" rozčiluje se Markéta Musilová ze Sázavy. Koridor by měl vést přímo nad její obcí. Mladá zemědělská inženýrka se o záměru státu dozvěděla teprve minulé pondělí a od té doby doslova bije na poplach. \"Žádám o pomoc různé ekologické organizace. Lidi tady si ještě tu hrůzu, která jim hrozí, neuvědomují,\" říká Markéta Musilová a ukazuje přímo v terénu, kudy trať povede.

Podnikatel Ladislav Vítek ze Zhoře je původní profesí antropolog, v současnosti vyučuje také ekologii. Jižní koridor rychlostní dráhy by měl vést jen několik stovek metrů od jeho domu. \"Pro přírodu na Vysočině by to byla tragédie. Důsledky doslova brutálního rozdělení této krajiny dálnicí D1 jsou již známy, tohle už by byla přímo katastrofa,\" varuje Vítek.

Krajský úřad chystá nyní výstavbu rychlodráhy zahrnout do územního plánu. Lidé by svůj názor měli vyjádřit do 28. června.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů