Čtvrtek, 28. března 2024

Zemědělce čeká úkol za miliardy

Zemědělce čeká úkol za miliardy
Praha Zemědělské firmy se budou muset do roku 2007 vypořádat s problémy průniku škodlivých dusičnanů do půdy a vod. Úřady odhadují, že to přijde na více než pět miliard korun. \" Do ochrany vod před dusičnany bude v zemědělství třeba investovat asi 5,35 miliardy korun,\" řekl Hugo Roldán z tiskového oddělení ministerstva zemědělství. Jde o náklady na dostavbu nebo obnovu skladovacích prostor pro statková hnojiva a výdaje na úpravu stájí. Aktualizovanou strategii financování nitrátové směrnice EU projednala nedávno vláda. Inspektoři životního prostředí už na dusičnany zacílili pozornost. Jde o silně karcinogenní látky, které podporují vznik rakoviny. Dostávají se do spodních vod buď trvalým přehnojováním pozemků, nebo jejich špatným uskladněním. Mnoho skladů na hnojiva je v dezolátním stavu, nebo dokonce existují i staré sklady, kde ani nikdo již o pytlích s umělými hnojivy neví a nechají se napospas rozkladnému procesu.
Přitom dusitany a dusičnany ve vodě působí velkou neplechu. Při trvalé konzumaci takto \" upravené\" vody je člověk vystaven řadě neduhů.\" Krev se odkysličuje a u malých dětí může dojít k poruše krvetvorby a dušení,\" uvedl internista Jan Jirků z Hradce Králové. Je navíc všeobecně známé, že jde o rakovinotvorné chemikálie. Požadavky směrnice by měli zemědělci splnit do roku 2007. \" Nitrátová směrnice je tvrdší v tom, že ještě přísněji sleduje u svažitých terénů vyhnojování pozemků hnojem a kejdou. Nesmí stékat do vodních toků,\" uvedl Jan Hajda, předseda Zemědělského družstva Sedlec na Břeclavsku.
\" Zvyšují se investice do kalového hospodářství. Ve velkých zemědělských podnicích by měl být jeden člověk vyčleněn na práci s hnojivy,\" uvedl. Jedná se proto i o neinvestiční náklady, které podle odhadu ministerstva zemědělství dosáhnou až 26 milionů korun ročně.
Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského bude ochrana vod před dusičnany pro rolníky velmi náročnou záležitostí. Jejich požadavkem bylo proto posunutí termínu pro splnění nitrátové směrnice až na počátek roku 2009.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů