Pátek, 29. března 2024

Brno má první tepelný zdroj na biomasu

Brno má první tepelný zdroj na biomasu
Ministr životního prostředí spokojen

První tepelný zdroj na biomasu, využívající jako palivo dřevní štěpky z okolních lesů, uvedli v pondělí do provozu v Brně-Bystrci. Kotel o výkonu 1,1 MW bude schopen zásobovat teplem a teplou užitkovou vodou Teyschlovu, Rerychovu, Kuršovu, Lýskovu a Foltýnovu ulici, celkem 92 panelových domů s 2608 byty, jedno zdravotní středisko a dům s pečovatelskou službou.

\"Nápad využít dřevních štěpků k vytápění části města pochází od Lesů města Brna. My jsme k tomu vybrali nejvhodnější kotelnu v Teyschlově ulici, která měla původně zásobovat také zatím nepostavený obytný soubor Kamechy a měla se stát výměníkovou stanicí pro plánovaný horkovod z Jaderné elektrárny Dukovany,\" řekl šéf městské teplárenské společnosti TEZA Vladimír Jandásek.
\"K přestavbě na spalování biomasy byla tato kotelna nejvhodnější, umožnila zrušit několik okolních blokových kotelen spalujících plyn,\" dodal s tím, že v dalších etapách bude postaven ještě jeden kotel o stejném výkonu, kogenerační jednotka k výrobě elektřiny pro potřeby kotelny a po roce 2005 bude na kotelnu připojen obytný soubor Kamechy s odběrem zhruba 10 megawattů.

České nápady, práce i surovina

Vybudování tepelného zdroje na biomasu v druhém největším městě republiky označil ministr životního prostředí Libor Ambrozek za významný posun od prvních pilotních projektů z 90. let, které se uskutečnily za pomoci Dánska, Rakouska a Nizozemska. \"Brno se nyní řadí po bok velkých instalací, jako je Bystřice nad Pernštejnem, Žlutice nebo Třebíč, kde sídlí český výrobce originálních zařízení pro spalování biomasy,\" řekl Ambrozek a pochválil spojení českého know-how, české práce a tuzemské suroviny.
\"Význam této stavby není zdaleka jen ekologický. Nejsou to jen nižší emise. Je to výborný příklad, jak ekologické cíle mohou souviset s cíli ekonomickými a s cíli regionálního rozvoje. Spalováním dřevních štěpků z Lesů města Brna dojde k úspoře 750 000 tun zemního plynu ročně u jednoho kotle. Peníze za plyn, které by šly do zahraničí, mohou zůstat doma. Využití biomasy navíc znamená víc pracovních příležitostí v místě, než kdybychom pouze nakupovali plyn,\" zdůraznil ministr životního prostředí a vyjádřil přesvědčení, že moderní koncepce vytápění části sídliště přiláká v brzké budoucnosti exkurze odborníků.

Moderní technické řešení

Účastníci pondělního slavnostního zahájení mohli obdivovat technické řešení palivového hospodářství se skladem paliva, z něhož jsou dřevní štěpky bezhlučně dopravovány hydraulickými vyhrnovači do zavážecích lisů a do kotlů, v závislosti na jejich momentálním tepelném výkonu. Kotle s dvoustupňovým systémem spalování suroviny zajišťují zplynování paliva při vysokých teplotách, ani při zavážení paliva nedochází k vzniku kouře, k nedokonalému spalování. Kotelna je navíc opatřena vícestupňovým čištěním spalin.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů