Sobota, 20. dubna 2024

Silnice R35 opět na jednání zastupitelů Pardubicka

Silnice R35 opět na jednání zastupitelů Pardubicka

Zastupitelé Pardubického kraje mají na čtvrtečním jednání od 14 hodin opět jednat o silnici R35, neboť jedním z bodů programu je podání informace o stavu schvalování konceptu územního plánu kraje. Proti doporučené severní variantě se zatím postavilo osm obcí v její trase, dvacet pět občanských sdružení a kolem dvou tisíc signatářů petice ve Sloupnici, v Řetové a v městské části České Třebové Lhotce. Kritici R35 očekávají, že na zastupitelstvu budou také předloženy výsledky jednání zástupců kraje a Ministerstva životního prostředí, které ve svém stanovisku podporuje jižní variantu.

 

„Na zastupitelstvo se samozřejmě přijedeme podívat, neboť chceme vědět, jaký postoj k R35 po personálních změnách vlastně Ministerstvo životního prostředí nyní zaujímá,“ prohlašuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Krajští úředníci již v únoru předali na MŽP zdůvodnění, proč se zastupitelé přiklonili k severní variantě. Dále následovalo jednání s ředitelkou odboru Jaroslavou Honovou, neboť MŽP ve svém stanovisku z hlediska vlivů na životní prostředí doporučilo jižní variantu, takže kraj se ho pokouší změnit ve prospěch severní.

 

“Vzhledem ke komplikacím s variantami R35 očekáváme, že koncept bude chválen až na konci roku, takže to patrně bude jeden z hlavních úkolů nové zastupitelstva,“ uvažuje od dalším vývoji Patrik.

 

Před schválením konceptu je ještě nutné vypracovat tzv. souborné stanovisko, které se musí dohadovat se státními orgány a zároveň se musí vypořádat s námitkami obcí a majiteli nemovitostí. A to nemusí být vzhledem k silnému odporu proti severní variantě R35 snadné.

 

Severní variantu R35, která je o šest miliard korun dražší a která prochází v těsné blízkosti řady domů, odmítá osm obcí v její trase - České Heřmanice, Přívrat, Rybník, Řetová, Sloupnice, Tisová, Vračovice-Orlov a Zálší. Proti jižní variantě není žádá obec či město v její trase.

 

 

Další informace poskytne:

1) Ing. Bohumil Burdych, vedoucí oddělení územního plánování a stavebního řádu na krajském úřadě v Pardubicích – telefon 466 026 303, bohumil.burdych@pardubickykraj.cz

2) Ing. Jaroslava Honová, ředitelka odboru EIA, SEA a IPCC na Ministerstvu životního prostředí – telefon 267 121 111, jaroslava_honova@env.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů