Čtvrtek, 28. března 2024

Zoo si na sebe dokáže vydělat ze dvou třetin

Zoo si na sebe dokáže vydělat ze dvou třetin
Dvůr Králové nad Labem - Vlastními aktivitami si zdejší zoo dokáže na provoz vydělat kolem dvou třetin financí, což je nejvyšší hodnota mezi českými zoologickými zahradami. Loni soběstačnost zahrady dosáhla 64 procent. Uvedla to ekonomka zahrady Hana Dvořáková. Za dvorskou zoo jsou v soběstačnosti zoo Liberec a Jihlava, které si na sebe loni vydělaly z 58, respektive 57 procent.
Prim ve zdroji peněz číslo hraje pro dvorskou zoo příjmy ze vstupného. \"Návštěvníky se snažíme přilákat různými akcemi, například programy pro děti, křtěním mláďat, speciálními akcemi mimo hlavní sezonu,\" řekla Dvořáková. Zoo úspěšně zavedla i noční autobusové projížďky po safari s volně pobíhajícími zvířaty. Původní kloubové autobusy na safari loni nahradila patrovými. Návštěvnost zoo se v posledních letech přesahuje 520 000 turistů a loni ji výrazně nesnížilo ani horké počasí, které obvykle návštěvám zoo nepřeje.
Vstupné v hlavní sezoně stojí dospělého 100 korun, což je stejně jako loni. O zvýšení cen zoo neuvažuje. Celkem loni zahrada od návštěvníků vybrala 35 milionů korun, které tvořily 30 procent všech výnosů v objemu 119 milionů korun. Asi tři miliony korun zoo získala od turistů z parkovného, stejnou sumu utržila za prodej zvířat. Zoo také vydělává na prodeji suvenýrů, hraček a podobného zboží - loni dosáhl 11 milionů korun. Loni zoo od sponzorů získala 1,2 milionu korun, což bylo zhruba stejně jako v minulých letech.
Vyrovnané hospodaření zoo by ale nebylo možné bez provozní dotace od Královéhradeckého kraje jako zřizovatele a příspěvku od ministerstva životního prostředí. Od kraje zahrada loni dostala 33,5 milionu korun a od ministerstva, zejména na chov ohrožených druhů zvířat, téměř deset milionů korun.
Na stránce výdajů tvoří největší podíl s částkou 35 milionů korun osobní náklady. Platy jsou přitom v zoo o více než 3000 korun pod republikovým průměrem. Loni asi 140 zaměstnanců zahrady pobíralo v průměru 14 149 korun měsíčně. Odpisy se pohybují kolem 20 milionů korun a zahrada z nich platí investice. Z materiálových nákladů stojí nejvíce krmení pro zvířata, a to kolem 11 milionů korun. Hodnota majetku zoo činí asi 550 milionů korun.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů