Úterý, 23. dubna 2024

Odpad ze skládky hyzdí les

Odpad ze skládky hyzdí les

Obrovská černá skládka hyzdí přírodu ve Skuhrově. Obecní úřad se k ní nehlásí a odmítá rekultivaci. Majitel přilehlého lesa se bouří. Vítr totiž roznáší odpad v okruhu desítek metrů. Kdo zařídí nápravu?

BOHUMIL TARABA

Skuhrov - Hromady stavební sutě, plastů i dalšího odpadu jsou na černé skládce ve Skuhrově. Kdysi zde byla oficiální skládka, jejíž provoz řídil obecní úřad. V roce 1995 byla činnost skládky ukončena a zastupitelé tento fakt oznámili tehdejšímu okresnímu úřadu.

\"Rekultivace by byla nákladná a proto jsme ji z finančních důvodů odmítli. K oficiálnímu dopisu se nám tehdy nikdo nevyjádřil. Neznamená to ale, že bychom skládku neupravili. Navezli jsme tam zeminu a odpad zahrnuli,\"

uvedl starosta Skuhrova Zdeněk Trnka. Podle úředních listin měla obec předat zrekultivovaný pozemek státnímu statku. Ten tuto půdu podle Zdeňka Trnky odmítl. Na bývalou skládku nyní vyváží odpad firmy i občané z okolí. Obec tvrdí, že za tuto situaci neodpovídá, protože pozemek patří Lesům České republiky Benešov. Podnik je ale údajně jiného názoru. Správce přilehlého lesa se bouří, že kvůli větru končí odpad ze skládky mezi stromy.

\"Pokud by byla hotová rekultivace a vzniklo zde pole, lidé by sem odpad neukládali,\"

řekl jeden ze správců soukromého lesa Miroslav Jančí. Kontrolu rekultivace zatím žádný z orgánů státní správy neprovedl, protože neměl důvod. Stanovená lhůta totiž vyprší až za tři roky. Ani vznik černé skládky nebudou zřejmě řešit vyšší úředníci.

\"Povinností každé obce je kontrolovat, jak občané i firmy využívají zavedený systém likvidace komunálního odpadu. V tomto konkrétním případě tedy Městský úřad Beroun jako obec s rozšířenou pravomocí nemá žádné kompetence,\"

uvedla mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová. Jak bude celá kauza pokračovat, není jasné. Pokud se prokáže, že si obec neplní povinnosti, státní úředníci v oblasti ochrany přírody zasáhnou. K případu se vrátíme v některém dallším vydání Berounského deníku.

Důvody odmítnutí rekultivace
. Obec odmítla rekultivovat skládku kvůli nedostatku peněz. Náklady by se vyšplhaly na milion korun.

Fotografie:
Odpad z černé skládky ve Skuhrově hyzdí blízký les i pole. Správci soukromého majetku Miroslav Jančí (vlevo) a Zbyněk Čermák ukazují na haldy plastů, sutě i zahradního odpadu.
Foto Bohumil Taraba

Zdroj: Berounský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů