Pátek, 29. března 2024

Spalovna žádá o povolení pro EU

Spalovna žádá o povolení pro EU
Liberec - Liberecká spalovna je jedním z prvních zařízení v ČR, které žádá o vydání integrovaného povolení. To vyžadují předpisy Evropské unie. \"Legislativa to vyžaduje po všech větších zařízeních o kapacitě nad tři tuny za hodinu,\" uvedl Pavel Bernátek, ředitel společnosti Termizo, která spalovnu v Liberci provozuje. Podle zákona tak musí velké zdroje znečištění ovzduší, vod a dalších projít globálním posouzením vlivu na životní prostředí.
K vydání integrovaného povolení se vyjádřili ekologové i Liberecký kraj. Podle mluvčí kraje Lindy Futerové prošel tento bod posledním jednáním rady. Ta nemá k povolení žádné námitky. \"Radní se usnesli, že nemají námitek k vydání tohoto povolení společnosti Termizo na spalování komunálního odpadu o kapacitě větší než tři tuny za hodinu za předpokladu, že budou dodrženy všechny limity a podmínky, které vyplývají ze zákona o integrované prevenci,\" řekla mluvčí.
Integrované povolení mohli připomínkovat také ekologové a ekologická sdružení. Podle Simony Jašové ze sdružení Děti Země není v dokumentu žádný zásadní problém. \"S dokumentem jsme se seznámili, ale nijak jsme ho nepřipomínkovali, nenašli jsme tam žádný zásadní problém,\" podotkla.
Na důkladný rozbor se chystá ekologické sdružení Arnika. \"Budeme dokument připomínkovat a k vydání povolení se vyjádříme,\" řekl vedoucí projektu toxických látek a odpadů Jindřich Petrlík.
Ročně přijme spalovna v Liberci zhruba 96 tisíc tun odpadu, její provoz je nepřetržitý, kromě dvou až tří čtrnáctidenních odstávek. Teplo vzniklé při spalování odpadů je využito k výrobě tepelné a elektrické energie. Podle ředitele Termiza splňuje liberecké zařízení ve vztahu k životnímu prostředí normy ČR i Evropské unie.
lev )
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů