Čtvrtek, 28. března 2024

Radnice kácí stromy, lidem to ale vadí

Radnice kácí stromy, lidem to ale vadí
VSETÍN - Přes sto šedesát stromů bylo v loňském roce ve Vsetíně pokáceno na pozemcích, které patří městu. Letos jich k zemi padlo prozatím padesát sedm, nejčastějším důvodem je jejich velmi špatný zdravotní stav, napadení dřevokaznými houbami, ale také poškození inženýrských sítí kořeny některého ze stromů.

Pracovníci odboru životního prostředí mají na starosti bezmála tři tisícovky jehličnatých a osm tisíc listnatých dřevin na celkové ploše okolo 110 hektarů. \" Uvědomujeme si, že kácení dřevin ve městě je vždy problematické, neboť emotivně působí na všechny občany města,\" komentoval čísla vedoucí příslušného odboru Jiří Trezner. Každému případu však podle něj předchází zevrubné posouzení situace na místě a prověření všech argumentů a příčin vyvolávajících potřebu kácení.
Takovým důvodem může být špatný zdravotní stav stromů, výrazné prosychání koruny, ohrožení bezpečnosti, ale také požadavky občanů a správců inženýrských sítí. \" Pokud si občané oprávněně stěžují, že jim strom zastiňuje byt, poškozuje fasádu či pokud kořeny stromů narušují inženýrské sítě, vydáme povolení k pokácení i v takovém případě,\" vysvětlil Trezner.
Letos bylo z výše uvedených důvodů pokáceno čtyřicet dva procent dřevin. Ať už se ale kácí z jakéhokoli důvodu, občané jsou k osudům stromů velmi citliví. \" Že strom někomu stíní do oken, to snad ještě není důvod k jeho pokácení,\" zlobí se například Markéta Krušoftová. Není jí navíc jasné, co hodlá radnice dělat za pár let s novým stromem, až vyroste.
Každý pokácený strom musí být totiž dle litery zákona nahrazen jinou výsadbou. \" V loňském roce jsme povolili kácení sto jedenašedesáti stromů, vysazeno jich bylo osmačtyřicet. Kromě toho ale přibylo také téměř sedm set padesát keřů,\" upozornil Trezner. Letos skácené stromy už nahradilo sedmačtyřicet stromů a dvě stovky keřů.
Už před jedenácti lety vsetínská radnice nechala zpracovat takzvaný pasport městské zeleně, do něhož byly zapracovány všechny zelené plochy ve městě včetně způsobu jejich údržby. \" Tehdy jsme také zahájili spolupráci s Českým svazem ochránců přírody ve Valašském Meziříčí, který se specializuje na posuzování zdravotního stavu dřevin, ošetřování poškozených dřevin, provádění bezpečnostních vazeb v korunách stromů a projekty rekonstrukcí parků,\" uzavřela obhajobu radnice její tisková mluvčí Eva Stejskalová.

KAREL ČÁSLAVA
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů