Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Německý výrobce, Firma Robert Bosch, najal v USA lobbistickou firmu, která má pomoci protlačit v USA lepší podmínky pro diesely. Jedním z cílů je zařadit dieselové motory mezi ekologicky preferované.

GENETICKY UPRAVENÝ OLEJ ZE SETUZY CARREFOUR ODMÍTL
Obchodní řetězec Carrefour požádal Setuzu, aby olej z geneticky modifikované sóji, který mu začala dodávat, nahradila jiným, geneticky neupraveným zbožím. Carrefour na olej z geneticky upravené sóji upozornili zástupci Greenpeace, kteří pracovníkům obchodního řetězce vysvětlovali údajné zápory tohoto oleje. Produkty vyrobené z geneticky upravených surovin, jejichž podíl překročuje 0,9 procenta, by měly výt viditelně označené. Tuto podmínku olej z ústecké Setuzy splňuje. Mluvčí Setuzy potvrdila, že firma olej z geneticky upravené sóji používá. Vše je podle ní ale v souladu s platnými právními předpisy.

UNIE POVOLILA DOTACE NA BIONAFTU
ČR bude opět vyrábět bionaftu. Evropská komise potvrdila, že povolí výrobu tohoto ekologického paliva z řepky dotovat. Od doby vstupu ČR do unie se totiž v zemi produkce bionafty zastavila, protože předchozí dotační systém pravidla unie už nepovolují. A bez podpory je bionafta tak drahá, že ji nikdo nekoupí. Evropská komise nyní schválí opatření, aby se na příštích šest let mohla v ČR snížit spotřební daň u bionafty, a také dva roky dotovat výroba řepkového metylesteru, který je k výrobě tohoto paliva zapotřebí. Právě na zpracování řepky na metylester přitom firma Setuza staví svoji podnikatelskou strategii. Díky státem dotované bionaftě je Setuza středem zájmu podnikatelů, kteří se v ní nyní snaží získat vliv. Zájem je o její dluh ve výši 3,2 miliardy korun, který je u České konsolidační agentury.

Jeskyně Turold v Mikulově nedaleko Břeclavi se včera stala třináctou jeskyní přístupnou veřejnosti, která je ve správě státní Agentury ochrany přírody. Na zpřístupnění jeskyně turistům pracovala pět let skupina speleologů. Zařazení jeskyně pod státní agenturu by mělo přinést peníze na prodloužení prohlídkové trasy.
Zpřístupnění jeskyně stálo přibližně dva a půl miliónu korun. Dobrovolníci v ní museli udělat schodiště, osvětlení a zajistili také skalní stěnu nad vstupem do podzemí proti padání kamenů. A také postavili před jeskyní správní budovu. Od otevření Turoldu, které se konalo 24. května, jej denně navštěvuje asi stovka turistů.

Rada ministrů životního prostředí dosáhla politické dohody k návrhu směrnice o řízení kvality vody ke koupání. Návrh obsahuje opatření na monitoring a klasifikaci kvality vody určené ke koupání, na zajištění informovanosti veřejnosti i na zajištění potřebného řízení. Návrh počítá se snížením zatížení členských států, které musejí provádět monitoring kvality vody: frekvence kontrol u vody ke koupání, jejíž kvalita je konstantně stanovována za \"dobrou\", každé dva roky (v případě vody označené za \"výbornou\" pak každé tři roky).

Rada ministrů životního prostředí dosáhla politické dohody ohledně návrhu Evropské komise na snížení emisí oxidu siřičitého (SO2) uvolňovaných spalováním lodní nafty. Rada se dohodla na snižování emisí SO2 v objemu přes 500 tis. tun ročně od roku 2007. Oxid siřičitý patří mezi polutanty způsobující zdravotní problémy a poškozující lesní a jezerní ekosystémy. Lodě jsou přitom v EU největším individuálním zdrojem SO2.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů