Sobota, 20. dubna 2024

Lesy jsou plné hub

Lesy jsou plné hub

Plné košíky hub si odnášejí lidé z lesů v České republice. Nejvíce podle odborníků rostou houby v Krkonoších a Podkrkonoší, kde houbaři nacházejí hlavně hřiby, dokonce i pravé.

\"Máme zprávy z několika míst, zejména z Krkonoš a z Podkrkonoší, že tam rostou houby masově, řekl jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha. Podle mykologa se houbaři v této oblasti mohou setkat ve větší míře především s hřibovitými houbami, dokonce i s hřibem pravým. \"Je to pro mě trochu překvapivé,\" dodal Smotlacha.

Na území celé republiky pak také hodně rostou jedlé muchomůrky růžovky. Tato houba, které se lidově říká masák, je mezi houbaři hodnocena jako jedna z nejchutnějších. Dále rostou všechny druhy letních hub - klouzky, kozáky, křemenáče a další.

Mykologové varují před hojným výskytem mírně jedovaté pečárky zápašné, kterou si lidé mohou splést s jedlými druhy žampionů. Příznivé pro houbaře by měly být i další dny.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů