Pátek, 29. března 2024

Palas ruší organizaci, která ochraňuje před povodněmi

Palas ruší organizaci, která ochraňuje před povodněmi
Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zrušit státní Zemědělskou vodohospodářskou správu (ZVHS). Popírá přitom souvislost tohoto kroku s odhalením, že ředitel správy Josef Šíma zvýhodňoval při zadávání prací některé firmy. Na to, že tak stát při zakázkách zároveň přichází o milióny korun, HN upozorňují od letošního dubna.
Na Šímův zásah dostala téměř polovinu zakázek společnost Eko-les rekultivační, která nemá na vodohospodářské stavby vybavení. Ta je obratem poskytla dalším firmám a za zprostředkování inkasuje provize.
Eko-les byl v minulosti spojen s lidmi kolem současného ministra zemědělství Jaroslava Palase. Firmu založila akciová společnost České lesy, v jejímž představenstvu působil nedávný Palasův poradce Vojtěch Slówik. Ministrův náměstek Karel Mach zase do roku 2002 seděl v dozorčí radě Českých lesů.
\"Zrušení správy je systémový postup, který nesouvisí s informacemi v tisku,\" tvrdí Pavel Kovář, ředitel odboru komunikace ministerstva.
Řada pracovníků správy je ovšem přesvědčena, že zrušení správy s více než čtyřmi sty zaměstnanci je odvetou ministra za to, že někteří z nich sami na praktiky při zadávání zakázek upozornili. Zrušení správy je totiž v rozporu s koncepcí vodního hospodářství, kterou přitom vláda schválila právě minulý měsíc. Odborníci přitom upozorňují na rizika, která to může znamenat při ochraně krajiny proti povodním. Právě tuto činnost, jako správce drobných vodních toků, má totiž správa na starost.

Ve hře je osm miliard
Podle Jana Hodovského, ředitele úseku informatiky ZVHS, může Palasův postup mít různé důvody.
\"Může to být jednak snaha zamést kauzu s veřejnými zakázkami pod koberec, jednak se už v naší organizaci hovoří o tom, že je ve hře majetek správy. Ten by mohlo ministerstvo částečně privatizovat,\" upozorňuje Hodovský. Spekulace se podle něj šíří zejména proto, že ministerstvo neuvedlo žádný odborný důvod pro zrušení správy, a zaměstnance o svém záměru ani neinformovalo.
Majetek správy má totiž hodnotu zhruba osm miliard korun a zahrnuje například desítky malých vodních nádrží, o jejichž privatizaci je v poslední době zájem, hospodářské budovy i třeba lukrativní vily.
Ministerstvo zatím podrobnosti k způsobu zrušení správy neuvádí. Potvrzuje jen, že by její činnost měla být převedena na státní podniky Povodí, které také spadají do jeho působnosti. Během uplynulého čtvrt roku se přitom nevyjádřilo k tomu, jak hodnotí činnost ředitele správy Šímy. \"Po zveřejnění informací v tisku probíhá z našeho podnětu standardní policejní šetření, jehož výsledek zatím nebyl oznámen,\" uvedl Kovář minulý týden.
Vedoucí Šímovy kanceláře Jana Timmermansová rovněž potvrzuje, že ministr Palas postup šéfa správy nepovažuje za příčinu problémů. \"Postup pana ministra při rušení správy není v žádném případě motivován aférou se zadáváním zakázek,\" prohlásila.
\"Potom je však obtížné pochopit, proč se o zrušení správy rozhodlo tak náhle,\" diví se Jiří Halačka, jenž je ředitelem ZVHS pro oblast Moravy.
Podle tvrzení ministerstva je důvodem zrušení ZVHS pouze \"snaha integrovat správu povodí\". Zatímco ZVHS má na starost veškeré drobné vodní toky, podniky Povodí se starají jen o největší řeky - Labe, Vltavu, Ohři, Odru a Moravu. Podniky Povodí by činnost vodohospodářské správy měly převzít.

Koncepce do roku 2010
Záměr zrušit ZVHS padl podle informací HN na operativní poradě ministra zemědělství 17. června. Ovšem den předtím, 16. června, vláda schválila ministerstvem předloženou dlouhodobou koncepci vodního hospodářství v České republice. A ta s vodohospodářskou správou plně počítá. Koncepce obsahuje například i návrh rozpočtu pro ZVHS až do roku 2010 - mělo to být od letoškem počínaje celkem 1,5 miliardy korun.
\"Zrušení správy je nepromyšlený krok. Ministerstvo zjevně jednalo pod tlakem aféry se zakázkami,\" tvrdí Jiří Papež, stínový ministr zemědělství ODS. Podle něj musí případné integraci péče o veškeré vodní toky předcházet důkladná analýza.
Zaskočeny tím, že mají převzít práci vodohospodářské správy, jsou i státní podniky povodí.
\"Zatím nemáme o záměrech ministerstva žádné konkrétní informace, takže žádné přípravy nemůžeme dělat,\" uvedl sekretariát generálního ředitele Povodí Labe Tomáš Vaněk.
\"Náplň naší činnosti je úplně jiná než vodohospodářské správy: Naprosto odlišný je také způsob financování - my jsme státní podniky, správa příspěvkovou organizací. Obávám se, aby krok ministerstva nevedl k likvidaci správy i nás,\" uvedl člen vedení jiného podniku povodí, jenž nechtěl být jmenován kvůli obavám z následků kritiky ministerstva.

Podle odborníků je to rizikový krok
Před neuváženým zrušením vodohospodářské správy varují odborníci, kteří se zabývají prevencí proti záplavám.
\"Činnost správy je nezastupitelná nejen kvůli péči o drobné vodní toky. Musí také udržovat odvodněné plochy, jichž je u nás přes milión hektarů, zabraňovat erozi. To pak umožňuje půdě lépe vázat dešťové srážky a tím snižovat riziko následků povodní. Pokud by činnost správy skončila bez plnohodnotné náhrady, pak by to znamenalo velké riziko, práci totiž bude mít pořád,\" upozorňuje Miloslav Janeček, ředitel Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.
Obdobný názor zastává Ministerstvo životního prostředí. \"Zrušení správy může vést k zhoršení péče o drobné vodní toky, jež jsou přitom velmi důležité pro prevenci povodní. Podobný efekt by mohlo mít i její převedení na podniky povodí, protože ty mají jiné priority,\" uvedla mluvčí úřadu Karolína Šůlová. Ministerstvo by se podle ní nebránilo tomu, aby správa byla převedena do jeho působnosti.
Palasův úřad ale trvá na svém. \"Práce související s protipovodňovými opatřeními náš postup neohrozí, ale naopak zkvalitní, neboť to umožní realizovat systémová opatření již od drobných vodních toků,\" prohlásil. \"Zakázky na údržbu vodních toků budou probíhat i po integraci správy povodí,\" dodal.
Hodovský je ovšem přesvědčen, že postup ministerstva se může zanedlouho vymstít. \"Už během příštích měsíců se třeba při přívalových deštích ukáže, nakolik se ochromení naší činnosti v krajině podepíše,\" říká.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů