Čtvrtek, 25. dubna 2024

Strážcovia prírody môžu použiť aj násilie

Strážcovia prírody môžu použiť aj násilie

Častejšie potulky lesom v týchto letných mesiacoch môžu mať pre nedisciplinovaných návštevníkov vážne dôsledky. Pri porušovaní návštevného poriadku v chránených územiach, trhaní chránených rastlín, odcudzení vzácnych nerastov, skamenelín či usmrcovaní živočíchov môže byť pre nich veľmi nepríjemné stretnutie s členom stráže prírody.

Nový zákon o ochrane prírody a krajiny stanovil týmto ochrancom poriadku vo voľnej prírode zvýšené kompetencie. Medzi ne patrí aj možnosť použitia donucovacích prostriedkov ako sú hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky a obušok. Člen stráže prírody môže dokonca nasadiť ignorantovi zákona putá a využiť aj služobného psa. 

Rovnako ako príslušníci Policajného zboru majú ochrancovia prírody právo zisťovať totožnosť osoby, ktorú pristihnú pri páchaní trestného činu. Vodiči, ktorí si dovolia vojsť autom až do chráneného územia, musia na výzvu strážcu prírody zastaviť. Nemôžu sa čudovať, ak im prehľadá dopravný prostriedok aj obsah batožiny, pretože má podozrenie, že sa tam nachádzajú chránené druhy.

Priamo na mieste môžu členovia stráže prírody udeliť blokovú pokutu iba do výšky 2000 korún. Príslušné orgány ochrany prírody, ktorým prípad porušenia zákona postúpia, však už majú iné tabuľky na určenie výšky spôsobenej škody. Len pre ilustráciu, za pohyb v jaskyni bez sprievodcu a mimo vyznačených trás možno udeliť pokarhanie, ale aj pokutu do výšky 10 tisíc Sk.

Za neoznámenie výrubu vzácnej dreviny, nález chráneného nerastu, skameneliny či živočícha hrozí sankcia až 100 tisíc korún. Odchyt a smrť živočíchov alebo evidentné poškodenie cenných rastlín môže vyjsť na 200 tisíc. Vývoz chránených druhov alebo neschopnosť preukázať ich pôvod sa už trestá pokutou v maximálnej výške 300 tisíc Sk.

Príslušníci stráže prírody sa preukazujú odznakom, preukazom a rovnošatou. Ak im však situácia nedovoľuje dosvedčiť svoju identitu danými symbolmi, stačí ústne vyhlásenie, že sú členmi stráže prírody. Preukaz a odznak predložia dodatočne.


TASR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů