Pátek, 19. dubna 2024

Nebezpečný plevel čeká likvidace

Nebezpečný plevel čeká likvidace
Chřibská - Křídlatku japonskou a sachalinskou ve Chřibské likvidují v těchto dnech pracovníci Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Spolu s bolševníkem velkolepým patří mezi nejnebezpečnější plevele v Česku.
Křídlatka totiž svou velkou agresivitou osídluje stále další lokality, kde vytváří mohutné porosty, vytlačuje původní rostliny a na nich závislé živočišné druhy. Množí se všemi známými způsoby semeny, vegetativně i podzemními oddenky.
Zlikvidovat křídlatku jen na jediném místě nemá smysl.
\"Proto jsme se domluvili i s Povodím Ohře, aby nám jejich pracovníci pomohli s likvidací plevele i v oblastech mimo území CHKO. Potřebovali bychom zlepšit komunikaci s vlastníky pozemků mimo chráněnou oblast a vysvětlit jim, o jak nebezpečný plevel jde,\" řekla Monika Radoňová z oddělení zemědělství Správy Chráněné krajinné oblasti Lužické hory.
O tom, že je zapotřebí při likvidaci křídlatky jednat koordinovaně, je přesvědčen i ředitel CHKO Labské Pískovce Werner Hentschel.
\"Zaměřili jsme se na celý tok Kamenice. Zbavit plevele jen některé úseky nemá smysl. Za rok by tam křídlatka rostla znovu,\" řekl. Dodal, že Labské pískovce mají jednu výhodu. Na většině svého území sousedí s CHKO Lužické hory, kde se likvidace provádí, a s Národním parkem České Švýcarsko.
I tam mají likvidaci křídlatky za důležitý úkol.
\"Zaměřili jsme se na území Soutěsek a vlastně celé povodí Kamenice a Křinice,\" potvrdil ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Zdeněk Patzelt.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů