Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

LETOŠNÍ ÚRODA BUDE ZŘEJMĚ DOBRÁ
Letošní sklizeň bude patrně jedna z nejlepších za poslední roky. Pokud nepřijde přírodní pohroma, čekají zemědělci až o 20 procent větší úrodu obilí než loni. Přesto spotřebitelé nemohou čekat zlevnění potravin. Rolníci budou držet ceny nahoře. Umožňuje jim to totiž vstup země do unie. Již nyní je zřejmé, že například pšenice může být skoro o třetinu víc než loni. Také třeba úroda řepky bude značně vyšší. Loňská sklizeň dosáhla jen 387 tisíc tun, letos ji pěstitelé odhadují na nejméně sedm set tisíc. Přesto zemědělci nehodlají jít s cenami dolů. Padly celní bariéry pro dovoz do západní Evropy. Mohou proto na tamní trhy neomezeně vozit obilí i řepku, každý produkt, který se jim nevyplatí prodat doma. Kromě možnosti vývozu chtějí zemědělci použít další trumf - držet obilí ve skladech co nejdéle, až bude cena nejlepší.

STÁT CHCE VÍCE CYKLOSTEZEK
Cyklisté mohou po republice jezdit po necelých pěti stech kilometrech cest, které jsou určeny jenom pro kola. V Maďarsku je takových stezek na šest tisíc kilometrů. V ČR jezdí na kole do školy dvě procenta dětí, v Dánsku celá polovina. A zatímco v Německu sedne na bicykl při cestě do práce nebo za zábavou dvanáct procent lidí, v Česku to je pět procent, ale třeba v Praze jen jedno procento. Vláda chce tuto nepříznivou bilanci změnit, pomoci jí k tomu má Národní strategie cyklistické dopravy, která počítá s rychlejším rozvojem tohoto způsobu dopravy šetrného k životnímu prostředí. Ministerstvo dopravy slibuje, že se pokusí najít pro cyklistickou dopravu co nejvíce peněz. Fond dopravní infrastruktury vyhradil letos šedesát miliónů korun.

HOUBOVÉ ONEMOCNĚNÍ OHROŽUJE POROSTY BOROVICE
Přes 200 hektarů porostů borovice černé ve středních a severních Čechách ohrožuje houbové onemocnění. Většina napadených porostů je v nepřístupném svažitém terénu, takže boj proti houbě je velmi obtížný. Lesníci LČR nevylučují, že část porostů odumře a bude se muset nahradit výsadbou listnatých druhů. Za rozmnožením houby stojí loňské mimořádné sucho, které borovicové porosty oslabilo. Při normálním vývoji počasí se totiž borovice dokáže houbě ubránit. Účinná likvidace houby je prý možná jen pálením napadených větví, což však kvůli riziku požárů v létě nejde dělat. Postřiky je možné použít jen ve školkách a těžba za pomoci vrtulníku by byla extrémně drahá. Lesníci mají obavu, aby se do napadených borovic nezakousl lýkožrout.

Brandýs - \"Přece se s tím nepotáhnu zpátky,\" řekne si leckterý návštěvník staroboleslavského sběrného dvora, pokud si nedá pozor a svůj dvoukolák s odpadem přiveze mimo provozní dobu sběrny. V okolí dvora se navzdory nákladným úklidům vždy znovu a znovu rozrůstají černé skládky. \"Několikrát jsem tam přistihla lidi s vozíkem, jak se zbavují odpadu. Když jsem se jednoho pána zeptala, proč to tam sype, když má pár metrů odsud sběrný dvůr, odvětil, že je zrovna zavřeno, tak co má dělat,\" napsala do redakce Kateřina Kopčilová, která tam chodí na procházky se psem. Její slova potvrzuje referentka odboru životního prostředí a zemědělství radnice Jana Karbulková. \"Začátkem roku jsme nechali za deset tisíc korun tuto černou skládku odlidit. Rozpočet nám umožňuje tyto skládky likvidovat asi dvakrát ročně,\"říká. Nejen směrem ke kasárnám, ale také z druhé strany při Lhotecké ulici obklopuje sběrný dvůr neustále obnovované smetiště. Černé skládky navíc nezdobí jen odlehlé okrajové části města, pravidelně se objevují u panelových sídlišť.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů