Čtvrtek, 28. března 2024

Znečištění vody se loni po záplavách roku 2002 dostalo do normálu

Znečištění vody se loni po záplavách roku 2002 dostalo do normálu
PRAHA - Díky obnově čistíren odpadních vod zničených povodněmi v roce 2002 se loni dostalo znečištění českých řek do normálu. Ve srovnání s katastrofálním rokem 2002 z kanalizací do vody vyteklo o 44.000 tun méně organických rozpustných látek a o 23.527 tun méně nerozpustných látek. Přibylo rozpuštěných anorganických solí, a to o 93.328 tun, kvůli změně v evidenci těchto látek. Do loňska Povodí Vltavy tyto látky hlásilo pouze v případě, že jejich koncentrace překročila 700 miligramu na litr, nyní monitoruje i nižší.

Výrazně se po opravách čistíren zlepšila kvalita vody v Českých Budějovicích, Písku a Praze. Množství nečistot se dostalo na úroveň roku 2001. Dalšími městy, kde se podařilo snížit množství vypouštěných nečistot, jsou Ústí nad Labem, Most, Klatovy, Liberec, Vyškov, Kroměříž, Uherské Hradiště a Třebíč.

Mezi podniky loni výrazně míň znečišťovaly českokrumlovské Jihočeské papírny Větřní, Jihočeské papírny Loučovice a papírny Štětí. Naopak oproti roku 2002 vypustily do vody víc špíny Lovochemie Lovosice a Papírny Bělá v Bělé pod Bezdězem. Konstatuje to zpráva o vodách, kterou ve středu probere vláda.

Česká inspekce životního prostředí loni vyšetřovala 316 havárií, při nichž unikly do vody znečišťující látky. V téměř polovině případů šlo o ropné látky. Nejpočetnější byly úniky způsobené dopravními nehodami, následovaly havárie v odpadovém hospodářství.

I když v porovnání s rokem 1990 ubylo rozpustných organických nečistot v českých vodách o 92 procent, nerozpustných o 89 procent a anorganických solí o 13 procent, většina řek není kvůli komunálnímu znečištění vhodná ke koupání. V průmyslových aglomeracích jsou místy stále ještě zvýšené koncentrace těžkých kovů a polychlorovaných bifenylů, nejhůř je na tom Bílina u ústí do Labe, řeku znečišťují chemičky na jejích březích - Chemopetrol v Litvínově a ústecká Spolchemie. Oproti minulým letům tam ubylo pouze rtuti. Dalšími velmi silně znečištěnými řekami jsou Svratka pod Brnem, horní úsek Jihlavy, přítok Bíliny Bystřice, Rakovnický potok a Zákolanský potok, který vtéká do Vltavy pod Prahou.

Těkavé chlorové látky, typické pro průmyslové aglomerace, nejvíc znečišťovaly vedle Bíliny Olši, Ostravici a Divokou Orlici. Polychlorované bifenyly jsou problémem v Labi pod Pardubicemi a v Olšavě u Uherského Brodu.

Zvýšené koncentrace kadmia z průmyslových emisí loni hydrologové naměřili na Ostravsku v Olši a Odře. Tento těžký prvek znečišťuje také středočeskou Litavku, tam pochází z důlních vod a kovohutí. Víc olova, než činí průměr, je ve Svatavě v Sokolově, Litavce, Nise pod Jabloncem, kde je také zvýšená koncentrace niklu, mědi a zinku. Nejvyšší koncentrace arzenu je v Čechách v okolí Sokolova - v Bystřici v Ostrově nad Ohří a v Chodovském potoce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů