Pátek, 19. dubna 2024

Naftaři se kvůli ochraně krajiny spojili s ekology

Naftaři se kvůli ochraně krajiny spojili s ekology
Vyhrocené spory o nová ložiska ropy nebo o přílišné hnojení zemědělců?
Od včerejška by v biosférické rezervaci Dolní Morava, jež je pod ochranou UNESCO, takové kontroverze nastávat neměly.
Podnikatelé včetně zástupců Moravských naftových dolů, dominantní firmy těžící v tuzemsku ropu a plyn, se totiž dohodli s ekology a společně vytvořili obecně prospěšnou společnost Biosférická rezervace Dolní Morava, která bude působit ve stejnojmenné rezervaci zahrnující jak Lednicko-valtický areál, tak chráněnou krajinnou oblast Pálava a také rozlehlé lužní lesy v Podluží.
\"Jde o první takovou společnost, na které se dohodly podnikatelské skupiny a ekologové v tuzemsku. Nevím dokonce ani o tom, že by něco podobného fungovalo v okolních státech,\" řekl náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.
Moravské naftové doly chtějí právě v Kančí oboře, která leží na okraji Lednicko-valtického areálu, začít těžit ropu a plyn z poměrně vydatných ložisek. Zástupci dolů ale odmítají, že by vstup firmy do obecně prospěšné společnosti nějak s plány na těžbu souvisel.
\"O vytvoření takové společnosti jednáme dlouhodobě, neboť se chceme podílet na rozvoji tohoto regionu,\" uvedla mluvčí Moravských naftových dolů Marie Pressburgerová.
Účast firmy ve společnosti nevadí ani zástupcům ministerstva životního prostředí. \"V Lednicko- valtickém areálu i na Pálavě se dlouhodobě střetávají protichůdné zájmy, jako je například těžba ropy a plynu nebo také intenzivní zemědělská činnost s ochranou krajiny. A společným působením v obecně prospěšné společnosti se mohou obě skupiny navzájem informovat a mohou vycházet vstříc zájmům druhého. A to může vést jak k ekonomickému rozvoji, tak k ochraně unikátních hodnot, které tu jsou,\" uvedl Miko.
Kromě Moravských naftových dolů do společnosti Dolní Morava vstoupily také Lesy České republiky a zástupci Okresní hospodářské komory v Břeclavi. Ve správní a dozorčí radě se tak sejdou jak zástupci vrcholného vedení Moravských naftových dolů a Agrární komory, tak odpůrci těžby ropy a zemního plynu v Lednicko-valtickém areálu, jako je například brněnský ekolog Mojmír Vlašín.
\"Je to velmi dobrý krok do budoucna. Je dobře, že se do projektu zapojila právě jedna z nejsilnějších firem regionu jako jsou Moravské naftové doly,\" uvedl starosta Lanžhotu František Hrnčíř.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů