Sobota, 20. dubna 2024

Unie má návod, jak se bránit před povodněmi

Unie má návod, jak se bránit před povodněmi
Zhruba sedm set utonulých, půl miliónu lidí bez domova a škody nejméně za dvacet pět miliard eur. To vše od roku 1998, kdy Evropa zažila více než sto velkých povodní.
Evropská komise včera poprvé v historii navrhla společný postup, jak se proti záplavám bránit, snížit počty mrtvých a omezit materiální škody. \"Pouze společným úsilím lze zlepšit ochranu proti povodním v celé Evropě,\" řekla evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová.
Komise například navrhuje, aby povodí řek a přilehlé oblasti měly plány protipovodňových opatření, anebo aby úřady vypracovaly mapy zátopových území včetně rizikových oblastí. V Česku už takové dokumenty vznikají. Například všechny kraje budou mít podle Josefa Reidingera z Ministerstva životního prostředí své povodňové plány hotovy do konce září.
Odborníci však upozorňují, že druhou věcí je, jak se pak tyto dokumenty uplatňují v praxi. Na troskách domů, které před dvěma lety smetla velká voda, totiž mnohdy znovu vyrostly nové budovy. Jako třeba ve středočeských Zálezlicích, kde spadlo více než sto domů.
Evropská komise varuje, že v následujících desetiletích se riziko záplav patrně ještě zvýší.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů