Čtvrtek, 28. března 2024

Průmysl jako továrna na počasí: fikce a fakta

Průmysl jako továrna na počasí: fikce a fakta
Ekologové varují před následky, které způsobují průmyslové zplodiny a odpady v ekosystému naší planety. V nyní promítaném katastrofickém filmu Den poté, jehož scénář je založen na takzvané náhlé změně klimatu, se svět změní v apokalypsu v důsledku globálních změn podnebí vyvolaných masovou industrializací. Může se ale prudký zvrat podnebí v důsledku globálního oteplování způsobené exhalacemi oxidu uhličitého odehrát ve skutečnosti?

Studie ekologické organizace DUHA tvrdí, že tohoto druhu průmyslem způsobené ekokatastrofy se bát nemusíme. Hnutí vydalo informační list, kterým chce pomoci rozlišit vědecká fakta od hollywoodské fikce, a kde vysvětluje podstatu náhlé změny klimatu i jevu označovaného jako termohalinní cirkulace -lze jej nalézt na www.hnutiduha.cz/aktivity/ostatni/fikce&fakta.pdf.

Konstatuje, že film se opírá o sice extrémní a málo pravděpodobný, nicméně v zásadě možný scénář, ke kterému by došlo v důsledku kolapsu termohalinní cirkulace - složitého systému mořských proudů, který ohřívá severní Atlantik a okolní kontinenty, nicméně jeho ztvárnění je však naprostá fikce. I když vědci s takovou možností skutečně kalkulují, pokud by k prudké změně klimatu došlo, bude trvat řádově deset až dvacet let, nikoli několik týdnů jako ve filmu. Přinejmenším v tomto století ale není považována za příliš pravděpodobnou, a navíc by měla podstatně méně drastické účinky.

Vědci čekají střídání extrémů

To, co však podle vědců můžeme zřejmě očekávat už v nejbližších desetiletích, je postupné oteplování, stoupající hladina oceánů a častější i silnější výkyvy počasí a častější výskyt teplotních extrémů nahoru i dolů (kde však bude oteplování v celkovém souhrnu převládat), ale i více vichřic nebo v tropech hurikány, častější povodně a vlny horka a sucha. Suchem budou postiženy hlavně země v pásu teplého podnebí, jako třeba africké státy, odkud mohou obyvatelé začít migrovat do Evropy, kde by oteplení naopak mělo vytvořit zemědělcům lepší podmínky (což neznamená automaticky lepší úrodu - viz nebezpečí střídání klimatických extrémů a větší riziko povodní).

Mezivládní komise odborníků působící pod patronací OSN konstatovala, že průměrná teplota planety se minulého století zvýšila o 0,6 stupně Celsia a do roku 2100 vzroste podle odhadů o 1,4 až 5,8 stupně. Vědci proto považují za pravděpodobná dlouhodobá sucha střídaná prudkými přívalovými dešti, které budou způsobovat povodně.

Ohroženy jsou pobřežní lokality

Na rozdíl od katastrofických filmů založených na zlomové změně situace většina matematických modelů, spíše počítá spíše se soustavným postupným zvyšováním teploty zemské atmosféry (toho jsme svědky už nyní), i když podle Radima Tolasze, náměstka ředitele Českého hydrometeorologického ústavu existuje i druhý typ modelů vývoje klimatu, které připouštějí ochlazení.

Dalším problémem bude předpokládaný vzestup hladiny oceánů, který může způsobit voda uvolněná z ledovců rozpuštěných kvůli oteplení - předpokládané zvýšení mořské hladiny o desítky cm až o 1 metr by zasáhlo řadu pobřežních lokalit včetně velkých měst, takže budou muset nastoupit technická řešení jako hráze apod. Ta si ovšem mohou dovolit jen bohaté státy. Ekologové zdůrazňují, že je proto nutné především snížit znečištění ze spalování ropy, uhlí a zemního plynu.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů