Středa, 24. dubna 2024

Řeky jsou čistší, k dalšímu zlepšení jsou potřeba desítky miliard korun

Řeky jsou čistší, k dalšímu zlepšení jsou potřeba desítky miliard korun
České řeky se čím dál méně podobají odpudivým stokám, čisté a zdravé ovšem také ještě nejsou.
\"Z dlouhodobého hlediska se jakost vody v tocích trvale zlepšuje,\" konstatuje zpráva Ministerstva životního prostředí o stavu ochrany vod v roce 2003, kterou včera projednala vláda. \"Přes dosažené zlepšení však nelze považovat současný stav za vyhovující,\" dodává vzápětí dokument.
Aby voda v řekách splňovala normy Evropské unie, bude například potřeba do roku 2010 postavit více než pět set čistíren odpadních vod a mnohé staré čistírny zmodernizovat. To vše vyjde minimálně na 75 miliard korun.
Ministerská zpráva konstatuje, že se od roku 1990 podařilo výrazně snížit organické znečištění toků, a to o více než devadesát procent. Naopak mikrobiální znečištění řek je nadále vysoké.
\"Kromě nádrží se vodní toky ve velké většině nepovažují za vhodné ke koupání,\" uvádí zpráva. Mikrobiální znečištění může vyvolávat různé kožní nemoci či alergie.
V tocích se stále vyskytují i těžké kovy a další jedovaté látky, včetně polychlorovaných bifenylů nebo DDT, jejichž používání přitom bylo zakázáno už před třiceti lety.
\"Bifenyly jsou problémem Labe pod Pardubicemi, ale podle dřívějších zjištění také Olšavy v Uherském Brodě,\" uvádí zpráva. DDT se vyskytuje v severočeské Bílině, která je dlouhodobě \"nejšpinavější\" řekou v zemi - vodu totiž znečišťují tamní chemičky.
Do řeky vypouštějí škodliviny i další podniky. Ministerská zpráva uvádí, že vloni nedostatečně čistily odpadní vody především papírna v Bělé pod Bezdězem a Jihočeské papírny Loučovice.
Dokument rovněž varuje před znečišťováním vodních toků z polí, odkud se do řek dostávají dusičnany či pesticidy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů