Pátek, 29. března 2024

Mafie? Jestli ještě něco zbývá, tak ekologie

Mafie? Jestli ještě něco zbývá, tak ekologie
Obavy, že se vstupem do Evropské unie se do Česka začnou hrnout zahraniční mafie, jsou zbytečné - zločinecké organizace už u nás totiž dávno působí, říká v dalším dílu seriálu o kriminalitě Miroslav Nožina. Ví, o čem mluví - coby expert Ústavu mezinárodních vztahů se problematikou mafií zabývá už roky.


hn: V květnu Česko vstoupilo do Evropské unie. A kontroly na hranicích padly...
Otevření hranic zločincům situaci ulehčuje, ale nemůžeme čekat nějaké výrazné změny. Zástupci mezinárodních organizovaných skupin se u nás objevili hned dva roky po roce 1989. Dnes už si jen rozdělují území, usazují se a jsou obratnější ve zneužívaní našich nedokonalých zákonů. Navíc se na vstup do unie můžeme dívat i z druhé strany: Výrazně se ulehčí spolupráce evropských policií. Nečekejme tedy bouřlivý rok.


hn: To znamená, že nejhorší už máme za sebou? Nájemné vraždy, vydírání, prodej drog, prostituce, to všechno už známe. Minulo nás něco?
Je tady jeden dřímající problém, o němž se ani v unii moc nemluví. Ekologická kriminalita. Fakt je, že i u nás už k ní dochází, a to v podobě nekontrolované těžby lesů. Ještě to není úplně organizovaný zločin, ale náznaky tady jsou.
Ale nejde jen o lesy. Může se jednat o nekontrolovaný vývoz a dovoz odpadů, těžbu nerostného bohatství. Funguje to asi takhle: Podnik, který neví, co se svými odpady, si najde nějakou obskurní firmu. Ta se zaručí, že odpadky zlikviduje a podnik už neřeší, jestli slib dodrží, nebo ne. Najednou se pak zjistí, že někde v Senegalu na pobřeží je hromada radioaktivních odpadků. A obskurní firma, když se objeví problém, zanikne. Můžeme očekávat, že to přijde i k nám.


hn: Neustále se mluví o tom, že přibývá zločinů, stoupá brutalita pachatelů. Jak si stojíme v porovnání se západní Evropu?
Podle mne nevybočujeme z průměru. Před rokem 1989 to tady bylo drženo tvrdou rukou a když jsme se otevřeli světu, objevily se nové formy kriminality. A to nás zaskočilo.


hn: Jak tedy vlastně vypadají dnešní typičtí zločinci z mezinárodních organizací? Potetovaný násilník, který prošel válkou v Afghánistánu?
Už dávno ne. Nepředstavujme si chlapy se samopaly, dnes jsou to kriminální byznysmeni. Organizovaný zločin funguje jako běžná firma. Jenže při podnikání nehledí na zákony.
Násilníci mají v organizovaném zločinu stále své místo. Vedle Solncevské mafie, která má patnáct set členů, a několika firem po celém světě, které jsou navzájem propojeny, tady jsou samozřejmě i malé ukrajinské gangy. Ty k nám přijedou, vyloupí několik pošt a pak zase zmizí. Hlavní charakteristikou ale je: Jdou do obchodů, v nichž se dá očekávat velký zisk. Pokud zjistí, že se dá hodně vydělat na prodeji párků, budou prodávat párky. A když se objeví konkurence, po ruce je skupinka kriminálníků, která ji odstraní.


hn: Které mafie nyní v českém podsvětí vládnou?
Největší hrozbou je jednoznačně ruskojazyčný zločin. To je u nás jednička. Navíc u nich lze vysledovat tendenci nenápadně stoupat na žebříčku a ovládnout ekonomiku. Stejně působí ale i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, zkrátka v postkomunistické Evropě.
Ukrajinská větev se specializuje na vydíraní dělníků a násilné trestné činy jako takové. A skupiny přímo z Ruska ovládají velké finanční transakce, výnosný obchod se zbraněmi, investice do nemovitostí.


hn: A co asijské skupiny?
Sice jsou zatím méně viditelné, ale nepodceňoval bych je. To, co dokážou ve světě, je někdy ohromující. Počínaje nelegální migrací, tedy převáděčstvím, a konče prodejem zboží klamavého původu.


hn: Mafie mají k dispozici spoustu peněz, nejmodernější techniku. Může s nimi česká policie, která mnohdy nemá ani kvalitní počítače, vůbec efektivně bojovat?
Je tam spousta problémů, ale lepší se to. Dostatečná není profesní příprava. Když přijde skupina ze saharské Afriky, těžce se shání někdo, kdo ovládá jazyk, může je vyslýchat a třeba překládat odposlechy.
Hodně chybí i kariérní řád. Když se dnes najde dobrý vyšetřovatel, dostane velitelské místo a odchází \"z terénu\". Přitom proniknout do komunity, pochopit, co a jak funguje, trvá tři čtyři roky.


hn: Ve většině bezpečnostních analýz se píše o tom, že zločinecké spolky se snaží získat vliv ve státních úřadech. Jak se jim to daří u nás?
Nevím. Opravdu nevím. Podezření je řada, ale pořád jsou to jen podezření.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů