Středa, 24. dubna 2024

Kraj bude tři roky rozvíjet separovaný sběr odpadu

Kraj bude tři roky rozvíjet separovaný sběr odpadu

Olomoucký kraj a společnost EKO-KOM budou po tři roky rozvíjet a zkvalitňovat systém separovaného sběru odpadu v našem regionu. Oba subjekty v minulých dnech uzavřely smlouvu, která předpokládá zpracování analýzy současného stavu v této oblasti a postupu, jak systém vylepšit. Obce budou moci získat další nádoby na separovaný sběr. Součástí projektu bude také informační kampaň zaměřená na občany.

Pracovníci krajského úřadu v příštích dnech osloví všechny starosty a požádají je o informace o třídění odpadů v jejich obci. Pokud ze získaných údajů vyplyne potřeba zvýšit počet nádob, část obcí je bude moci získat ještě letos. Společnost EKO-KOM totiž do nových nádob pro obce v Olomouckém kraji v roce 2004 investuje 2,9 miliónu korun. „Nejproblémovější místa posílíme co nejdříve,“ uvedla Miroslava Švadlenková z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu. Podle jejích slov EKO-KOM dodá kraji letošní várku kontejnerů do konce listopadu.

 

Olomoucký kraj bude při výběru nádob i jejich umístění respektovat již existující systém sběru v obcích. „Rozhodně nechceme nakoupit jeden unifikovaný typ kontejneru pro všechny. Naopak, budeme se snažit doplnit již rozmístěné nádoby stejnými či podobnými. A pokud jde o umístění, spoléháme na zkušenosti starostů, kteří nejlépe vědí, kde v obci by bylo nejvhodnější je postavit,“ doplnila Švadlenková.

 

Olomoucký kraj zahájí v prosinci letošního roku také informační kampaň, jejímž cílem bude zvýšit povědomí občanů o systému využívání odpadů. Kampaň se zaměří mimo jiné na ekonomické efekty třídění odpadů a následné využití získaných surovin. 

 

V letech 2005 a 2006 bude pokračování akce vycházet z analýzy současného stavu počtu sběrových nádoba a jejich výtěžnosti, na níž naváže projekt určující, co je třeba změnit a vylepšit. Projekt by nemusel počítat pouze s kontejnery, ale nabízejí se také další možnosti shromažďování  odpadu, například do pytlů či v takzvaných sběrných dvorech. Analýzu a další materiály nechá vypracovat Olomoucký kraj, a to ještě v letošním roce.

 

Analýza současného stavu bude stát 200 tisíc korun, distribuce nádob zakoupených v letošním roce 200 tisíc korun a do informační kampaně bude investováno taktéž 200 tisíc. Spolu s částkou 2,9 miliónu korun na nové nádoby tvoří náklady na projekt pro letošní rok 3,5 miliónu korun. Podle uzavřené smlouvy zaplatí celou sumu EKO-COM. Peníze na nádoby společnost investuje sama, zbývající sumu poskytne Olomouckému kraji, který z ní bude financovat výše zmíněné akce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů