Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dánský ekolog Lomborg kritizuje kolegy

Dánský ekolog Lomborg kritizuje kolegy
Bjorn Lomborg je pravicový ekolog, který kritizuje kjótský protokol a mění pohled na životní prostředí.

PRAHA - Do práce jezdí na kole. Na Havlovo Forum 2000 přišel v džínech a teniskách. Je kontroverzní a drzý. Bjorn Lomborg je dánský pravicový ekolog, který je časopisem TIME považovaný za jednoho ze sta nejvlivnějších lidí planety.
Lomborg začínal jako aktivní člen hnutí Greenpeace. Poté co objevil knihu amerického ekonoma Juliena Simona \"The Ultimate Source\", která upozorňuje na to, že životní prostředí se spíše zlepšuje než zhoršuje, nabral jeho život jiný směr. Jako profesor statistiky se domníval, že zpochybnit tuto knížku může být zajímavý úkol pro jeho studenty. Společně pak přišli na to, že se knížka od pravdy moc neliší.
Na základě těchto poznatků Lomborg dále kriticky analyzoval data o životním prostředí a své poznatky sepsal v roce 1998 do knihy \"Skeptický ekolog\".
Kniha sklidila obrovský ohlas i velkou kritiku. Zpochybnila totiž mnohaletou práci jeho kolegů bojujících za lepší životní prostředí.
Ne, životní prostředí se rapidně nezhoršuje. Ne, nemusíme mít apokalyptické představy o konci světa, tvrdil ekolog ve své knize.
Lomborg dokázal před ostrou kritikou kolegů obstát a dánská vláda jej jmenovala ředitelem Ústavu pro sledování životního prostředí.
Sotva se svět vzpamatoval z jeho prvního díla, pustil se Lomborg spolu s deseti významnými světovými ekonomy do dalšího projektu. Dohromady se zamysleli nad tím, kam nejlépe v ekologii investovat padesát miliard dolarů, a vytvořili žebříček návratnosti investice.
Nejlépe dopadla prevence proti AIDS, nejhůře pak kjótský protokol a ekologická daň na oxid uhličitý.
Lomborg bourá zažité konvence, ale jedno se mu musí nechat. Přemýšlí nad ekologií komplexně a jeho argumenty jsou jen stěží napadnutelné.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů