Pátek, 29. března 2024

Policie kontroluje Němce, vozí do Čech odpad

Policie kontroluje Němce, vozí do Čech odpad
Severočeská pohraniční policie zahájila na hranicích s Německem akci Odpad. Jejím cílem je zabránit vývozu komunálního odpadu v osobních autech německých občanů do českého pohraničí. Od 1. do 19. července policisté zkontrolovali 1500 vozidel a v 15 z nich našli domácí odpad.21.7. 16:06

ÚSTÍ NAD LABEM - \"Auta proto nebyla vpuštěna do republiky,\" řekla mluvčí severočeské pohraniční policie Eva Hauková. Akce podle ní bude dlouhodobá. \"Bude trvat tak dlouho, dokud se Němci neodnaučí svůj komunální odpad vyvážet do českého pohraničí,\" poznamenala mluvčí.

Zvýšený výskyt pytlů s německým domácím odpadem zaznamenaly podle ní policejní hlídky v blízkosti státní hranice poté, co skončily se vstupem Česka do Evropské unie celní kontroly.

\"Odchod celníků z hraničních přechodů si někteří němečtí cestující vyložili tak, že mohou ve svých autech přepravovat cokoliv,\" řekla Hauková.

Rozpočty obcí nestačí

Na vývoz komunálního odpadu z Německa v osobních autech si podle ní stále více stěžovali i starostové příhraničních obcí, jejichž rozpočty na likvidaci tohoto odpadu nestačily.

Podobnou akci uspořádali severočeští pohraniční policisté již koncem roku 2001, kdy typicky modré pytle s německým domácím odpadem končily v Česku kolem silnic, v lepším případě plnily popelnice a kontejnery v obcích a městech.

Tehdy vraceli pohraničníci do Německa denně až deset aut, v nichž našli domovní odpad. Akce podle starostů některých obcí tehdy pomohla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů