Úterý, 23. dubna 2024

Nejzelenějším poslancem je Pelc

Nejzelenějším poslancem je Pelc
Turnov - Titul nejzelenějšího poslance loňského roku si odnáší turnovský politik František Pelc (US-DEU).
Cenu pro poslance, který se nejvíc zasloužil o ochranu životního prostředí, mu udělila asociace nevládních organizací Zelený kruh. Titul patří i poslankyni Ivě Šedivé (ČSSD), která dosáhla stejných výsledků.
\"Zelený kruh hodnotil, jak proekologicky jsme hlasovali ve třiadvaceti sledovaných případech. A my jsme hlasovali celkem devatenáctkrát,\" uvedl František Pelc. On i jeho poslanecká kolegyně tak dosáhli úspěšnosti kolem 80 procent.
\"Udělováním ceny pro nejzelenějšího poslance chceme politikům ukázat, že jejich práci a postoje pravidelně sledujeme a hodnotíme,\" řekla pro server EkoList.cz ředitelka Zeleného kruhu Zuzana Drhová.
Podle Pelce není jednoduché sněmovnou protlačit všechny právní normy, které mají pomoci při ochraně životního prostředí. Jako příklad uvedl zákon, který u nás vymezuje evropská chráněná území Natura 2000. Předpis se podařilo schválit až napodruhé a ještě přitom ve zrychleném projednávání.
\"Poslanci se trochu v nadsázce dělí na žabičkáře a betonáře. A betonářů v poslední době přibylo,\" řekl Pelc. Každá skupina čítá podle něj do dvaceti poslanců, kteří se snaží přetáhnout na svou stranu ostatní členy pléna.
\"Lidé se stávali ekology někdy i z protestu vůči bývalému režimu. Po revoluci se podařilo část problémů ochrany přírody jakžtakž vyřešit a teď už mají lidé jiné, existenční problémy,\" vysvětlil Pelc, proč přibývá betonářů.
V Unii svobody-DEU přitom vznikla letos v lednu vnitrostranická frakce Zelená platforma, která se má zabývat moderní ochranou životního prostředí a trvale udržitelným rozvojem. Mluvčím této frakce se stal právě Pelc, který je zároveň i místopředsedou nejmenší vládní strany.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů